Boek
Nederlands

Een dief in het badhuis

Floortje Zwigtman (auteur), Andrea Kruis (illustrator)
+1
Een dief in het badhuis
×
Een dief in het badhuis Een dief in het badhuis
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tiro werkt in een badhuis. Hij is geboren als slaaf, maar droomt ervan vrij te zijn. Samen met Talitha, op wie hij verliefd is, probeert hij de dader te vinden van een diefstal uit de kleedkamer van het badhuis. Verhaal over het tijdvak ‘Grieken en Romeinen’. AVI-M5. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI M5, AVI 6
Titel
Een dief in het badhuis
Auteur
Floortje Zwigtman
Illustrator
Andrea Kruis
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2021
77 p. : ill.
ISBN
9789048739318 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De reeks ‘Duik in de tijd van’ wil door historische fictie kinderen van nu kennis te laten maken met de levens van de jeugd uit het verleden. Het verhaal waarin Tiro de hoofdpersoon is, speelt zich af in de Romeinse tijd en hoort bij het tijdvak ‘Grieken en Romeinen’ van de Canon van Nederland. Tiro leeft in het jaar 110 en werkt in een badhuis. Hij is geboren als slaaf, maar droomt ervan vrij te zijn. Samen met Talitha, op wie hij verliefd is, probeert hij de dader te vinden van een diefstal uit de kleedkamer van het badhuis. Het boek begint met informatie over o.a. de kleding, eten en drinken en speelgoed uit deze periode. Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal leest vlot. De illustraties zijn in pastelkleuren en de aquareltekeningen passen goed in de sfeer van het verhaal. De suggesties voor een boekbespreking zijn origineel en zeker bruikbaar. Andere delen uit deze serie bevatten o.a. avonturen uit de middeleeuwen, Tweede Wereldoorlog en de prehistorie. AVI-M5. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman, pseudoniem van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 13 november 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft de pabo in Middelburg gevolgd en verschillende jaren voor de klas gestaan. Zwigtman staat er om bekend dat ze moeilijke onderwerpen en taboes niet uit de weg gaat; haar boeken geven een beklemmend beeld van de mens, waarbij geweld, martelingen, moord en seks dikwijls onderdeel van het verhaal zijn.

Carrière

Ze debuteerde in 2001 met het boek Spelregels, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Voor Wolfsroedel (2002) won ze twee prijzen voor kinderboeken, de Gouden Uil (tot 2016 de Fintro Literatuurprijs) en een Zilveren Zoen.

Haar boek Schijnbewegingen (2005) beschrijft het leven en de avonturen van de jonge Adrian Mayfield, die ontdekt dat hij zich eerder tot mannen aangetrokken voelt. Het boek, dat zich afspeelt in de tijd van Oscar Wil…Lees verder op Wikipedia

Suggesties