Rasverteller Floortje Zwigtman begint met de dystopische jeugdromanVlam met een nieuwe trilogie. We kunnen heel wat lessen trekken van de geschiedenis van het eiland Chimeria. Vanessa Joosen
Vorige week vierden Duitsland en de rest van de wereld de val van de Berlijnse muur in 1989. De wanpraktijken van de Stasi en het verzet van het Oost-Duitse volk klinken door in verschillende passages uitVlam, de nieuwe adolescentenroman van Floortje Zwigtman. Terwijl de Nederlandse schrijfster voor haar eerdere boeken steevast de geschiedenis in dook, creëerde ze voorVlam een fictief eiland, Chimeria, dat jarenlang beheerst werd door de dictator Dux Tron.
Meer dan een bladzijde heeft Zwigtman niet nodig om de lezer in haar verhaal te trekken. In het eerste hoofdstuk voert ze haar nieuwe 'heldin' Roxane Tron op, een veertiger die in een vorig leven de dochter van Chimeria's dictator was. Zij wordt achtervolgd door stille telefoontjes die de onzekerheid over haar verleden doen opflakkeren. Dan springt het verhaal zo'n twintig jaar terug. Roxane is een tiener die voor het eerst naar de universiteit gaat en je maakt kennis met de tweede hoofdrolspeler van het verhaal. Cookie Nin werd als kind van haar moeder gescheiden omdat zij het land probeerde te ontvluchten en is vervolgens door de staat opgevoed tot een koelbloedige modelburger. Cookie wordt als lijfwacht voor Roxanes welzijn verantwoordelijk gesteld. Wat eerst een eer leek, blijkt een rotklus. Roxane is een verwende tiener die er niet van houdt om op de vingers gekeken te worden, en die haar lijfwacht dan ook geregeld uitdaagt en vernedert. Het is moeilijk om geen sympathie op te brengen voor het dictatorskind dat snakt naar een gewoon leven met echte vrienden, maar tegelijkertijd is haar blindheid voor de misstanden om zich heen stuitend.
Ceausescu
Het verhaal vanVlam wisselt voortdurend tussen 2012 en 1986, en springt bovendien heen en weer tussen verschillende personages. Op die manier geeft het boek een rijk geschakeerd beeld van de dictatuur: het belicht zowel de mensen die aan het hoofd stonden, als degenen die de wetten uitvoerden en ze moesten ondergaan. Roxane maakt op de universiteit kennis met Christian Duse en zijn familie. Samen met nog een vriend spelen ze in een rockband, die voor het grootste deel geïnspireerd is door illegale muziek uit het buitenland. Vooral uit die muziekinvloeden wordt duidelijk datVlam geen vrijblijvende fantasie is - Chimeria is een land dat zonder twijfel had kunnen bestaan, en dat Zwigtman met allerlei verwijzingen naar de realiteit ook sterk in de westerse recente geschiedenis verankerd heeft. Op een speelse manier voegt ze er Chimeriaanse elementen aan toe, die passen bij de fictieve geschiedenis van het land en bij een jeugdcultuur die toch min of meer op zichzelf staat, met eigen codes en symbolen.
De geforceerde vriendschap tussen Roxane en de bandleden blijkt het begin te zijn van het einde van Chimeria's dictatuur. Roxane wordt verliefd op Christian en haar moeder besluit zijn band in te zetten om de ideologie van het bewind weer populair te maken bij de jeugd. De leden worden uit hun studie of baan ontzet, en zoeken een manier om trouw te blijven aan zichzelf en te rebelleren zonder hun veiligheid in gevaar te brengen. Roxanes moeder heeft ingezien dat muziek een krachtig middel is om jongeren te bereiken, maar ze beseft blijkbaar te weinig dat die muziek zich ook tegen het bewind van de Trons kan keren.
Door de sprongen in de tijd krijg je als lezer mondjesmaat informatie mee, maar worden je vooral talloze vragen voor de voeten geworpen: wat is er immers gebeurd tussen 1986 en 2012, niet alleen met Roxane, maar ook met alle andere figuren die in haar jeugd een belangrijke rol speelden? Van sommigen weet je van meet af aan dat ze de val van de dictatuur niet overleefd hebben. De ouders van Roxane zijn om het leven gekomen op een manier die doet denken aan de dood van Nicolae en Elena Ceausescu. Anderen duiken in 2012 terug op en zijn de revolutie dus wel heelhuids doorgekomen. Maar wie is er verantwoordelijk voor de val van de dictatuur, en wat is er gebeurd met de vele personages van wie na 1986 niet meer gerept wordt?
Durf
Zwigtman bewijst metVlam andermaal dat ze een rasverteller is. Ze heeft een talent voor het creëren van sfeer en suspense, en terwijl het boek complexe politieke en filosofische vraagstukken aansnijdt, leest het toch vooral als een thriller. Zwigtman is een meester in het opzetten van sterke, sprekende scènes en houdt met de vele onopgeloste vragen, intrigerende personages en af en toe een pittige dosis seks en geweld de aandacht vast. Een schitterende vondst is het jongste zusje van Christian, de dertienjarige Marina, die angsten noch grenzen kent. Zij houdt ervan wilde plannen te verzinnen en brengt ze zonder verpinken tot uitvoering - gewoon, om te zien wat er gebeurt. In een kader waarin de meeste Chimerianen voortdurend op hun tellen passen is ze een verfrissende figuur, die veel in beweging zet. De durf van Marina zie je ook in Zwigtman zelf, die haar verhaal breed durft uit te zetten, met veel personages, settings en verhaallijnen. In tegenstelling tot haar rebelse evenknie kun je van haar echter verwachten dat ze wel weet hoe de puzzel uiteindelijk in elkaar moet vallen.
Zijn er dan geen mankementen aan dit geweldige boek? Natuurlijk wel. Af en toe krijgt de verteller iets uitleggerigs in het typeren van de vele personages. Hoewel Zwigtman meestal de tijd neemt om haar verhaalfiguren voor zich te laten spreken, neemt het boek de lezer daarbij soms wat te veel bij de hand. De grootste misser zit niet in, maar rond het boek. De cover klopt niet, en de figuren daar zijn qua leeftijd en kleren moeilijk met het verhaal in verband te brengen. Maar het doet weinig af aan de kracht van Zwigtmans verhaal en brengt me meteen bij het laatste minpunt van dit boek: dat de lezer nog zo lang op het vervolg moet wachten. Gelukkig is het verhaal rijk genoeg, zodat het geen straf zal zijn omVlam te herlezen tegen de tijd dat deel twee verschijnt.
FLOORTJE
ZWIGTMAN
Vlam
(Vonk deel I).
Moon, 448 blz., 19,95 ? (e-book 12,99 ?). 15+
De auteur: verdiende haar sporen met historische romans zoalsWolfsroedel en deGroene bloem-trilogie.
Het boek: een spannende adolescentenroman over een fictief eilandje, dat jarenlang onder het bewind van een dictator stond.
ONS OORDEEL: een intelligente, breed uitgezette thriller die al doet uitkijken naar het vervolg.
¨¨¨¨è
Vanessa Joosen ■
Verberg tekst