Monografie van de Nederlandse beeldend kunstenaar (1937).
Onderwerp
Ysbrant
Titel
Ysbrant / Florent Bex, Remco Campert, Jan Decleir ... [et al.]
Auteur
Florent Bex Remco Campert 1929-2022 Jan Decleir
Taal
Meertalig
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Stichting Vrienden van Ysbrant, 2002
179 p. : ill.
Aantekening
Tekst in het Nederlands en Engels
ISBN
90-400-8683-4
Plaatsingssuggestie
Nederland 737.8 (SISO) Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kunstenaar die bekend is onder de naam Ysbrant, werd geboren in 1937 in Den Haag en heet voluit Ysbrant van Wijngaarden. Beïnvloed door kunstenaars als Kandinsky en Beckmann ontwikkelt hij vanaf de late jaren zeventig een stijl van schilderen die zich kenmerkt door dichtbeschilderde, bijna chaotische doeken van groot formaat. Figuratieve en abstracte fragmenten vlecht hij op een collageachtige manier ineen tot wervelende composities, waarin ondanks de complexiteit een weloverwogen opbouw valt te ontdekken. Deze monografie is uitgegeven door de Stichting Vrienden van Ysbrant en bevat een overzicht van 1978 tot en met 2001, met 85 schilderijen in kleur. Ook is er een enkel toneeldecor en wandschildering opgenomen. Met een introductie van Florent Bex, een gedicht van Remco Campert, een bijdrage van Jean Decleir en een korte kunstbeschouwelijke analyse (aan de hand van één schilderij) door Wiepke Loos. Het boek besluit met een omvangrijke biografie van meer dan 65 pagina’s en 85 zwartw…Lees verder

Over Florent Bex

Florent (Flor) Hubert Bex (Antwerpen, 26 januari 1937), ook bekend onder het pseudoniem Hubert Van Es, is een Belgische kunsthistoricus, kunstcriticus, curator, kunstenaar en auteur. Van 1985 tot 2002 was hij de eerste directeur van het M HKA in Antwerpen.

Biografie

Bex studeerde in 1963 af in de richting kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Gent.

Van 1972 tot 1982 was hij directeur van het ICC in Antwerpen. In 1983 stichtte hij het tijdschrift Artefactum, over hedendaagse kunst in Europa, dat tot 1994 gepubliceerd zou worden. In 1985 richtte hij het M HKA op. Hij was er directeur tot 2002, sindsdien is hij ere-directeur. Verder doceert hij aan verschillende instellingen voor hoger onderwijs, neemt hij bestuursmandaten op en is hij voorzitter van verscheidene organisaties die met kunst bezig zijn.

Bex is gehuwd met Lieve De Deyne en heeft met haar drie kinderen.

Lees verder op Wikipedia