Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Maerlants wereld

F.P. Van Oostrom (auteur)
Studie over de tijd en het milieu waarin de 13e-eeuwse letterkundige Jacob van Maerlant leefde en schreef.
Titel
Maerlants wereld
Auteur
F.P. Van Oostrom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018 | Andere uitgaves
488 p.
Verschijningsdatum
05-11-2018
ISBN
9789044640786 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 852.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel van dit magistrale boek geeft de inhoud treffend weer: geen biografie, maar een minutieuze beschrijving van de wereld, d.w.z. de tijd en het milieu van Jacob van Maerlant, de 13e-eeuwse 'vader der Dietse dichter algader'. Naar middeleeuwse trant is het werk verdeeld in een proloog (Speculeren rond een graf), drie partieën, elk verdeeld in twee boeken (School en Kroon, Kennis en Ethiek, Magnus Opus en Onthaal) en een epiloog (De moord op Floris). De wijze waarop Van Oostrum deze Maerlantse koster 'uit zijn werken heeft geroken', om met Timmermans te spreken, dwingt het diepste respect af. Zonder afbreuk te doen aan wetenschappelijke nauwkeurigheid is de schrijver erin geslaagd zijn werk toegankelijk te maken voor iedere belangstellende, niet het minst door de stilistische kwaliteiten ervan. Bekroond met de AKO Literatuurprijs 1996.

Over F.P. Van Oostrom

Frits Pieter van Oostrom (Utrecht, 15 mei 1953) is een Nederlands historisch letterkundige.

Levensloop

Van Oostrom is de zoon van neerlandicus en historisch taalkundige Jules Philip van Oostrom. Hij deed in 1971 eindexamen aan het Stedelijk Gymnasium Leiden. Tien jaar later, in 1981, promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht bij W.P. Gerritsen op het proefschrift Lantsloot vander Haghedochte, waarvoor hij bekroond werd door het Prins Bernhardfonds.

Van 1982 tot 2002 was hij hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek aan de Universiteit Leiden. Het zwaartepunt lag bij hem op de middeleeuwse literatuur, nadat zijn voorgangster Sonja Witstein zich in de renaissanceliteratuur had gespecialiseerd. In 1999 was hij gasthoogleraar aan Harvard. Sinds 2002 is hij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van 2005 tot 2008 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Weten…Lees verder op Wikipedia