Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Plafondmeisje

Fran Bambust (auteur), An Van Dooren (illustrator)
+1
Plafondmeisje
×
Plafondmeisje Plafondmeisje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Imke’s klasgenoten vinden haar maar saai. Totdat ze op een nacht uit bed valt en aan het plafond blijft plakken. Dan krijgt Imke de natuurwetpolitie achter zich aan.
Onderwerp
Anders zijn
Titel
Plafondmeisje
Auteur
Fran Bambust
Illustrator
An Van Dooren
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
135 p. : ill.
ISBN
9789044817201 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Imke (ik-figuur) is een heel gewoon, doodnormaal, saai meisje. Wanneer ze op een dag uit haar bed valt, komt ze niet op de grond, maar op het plafond terecht. Volgens de natuurwetpolitie mag dit niet. En dan krijgen we een verhaal vol achtervolgingen, acties en zelfs bladzijden die op z'n kop gaan. Debuut van Fran Bambust (die zelf geboren werd als Franky en jaren later van geslacht veranderde) die een leuk, spannend, grappig kinderboek over anders zijn en anders mogen zijn heeft geschreven. Samen met de originele, leuke en grappige zwart-witillustraties wordt dit een verrukkelijk verhaal. Het gaat over anders zijn in het algemeen. Je rare kantjes verbergen is voor niets nodig. Het doet soms denken aan de verhalen van Pippi Langkous. Het verhaal is ingedeeld in getitelde hoofdstukken en veelvuldig geïllustreerd. Soms gaan stukken van het verhaal letterlijk op z'n kop. Een humoristisch verhaal dat op een kinderlijke manier vertelt hoe het voelt om anders te zijn. Vanaf ca. 10 jaar.

Plafondmeisje

Imke is een doodgewoon kind. Eigenlijk een beeje saai, vinden de meesten. Ze gedraagt zich onopvallend, niemand merkt haar op. Op het feest voor haar eerste communie nam iedereen zijn cadeautje weer mee omdat Imke zo stil, zo netjes, zo knikkelief en lachebraaf was. Haar klasgenootje Nadeema is net het tegenovergestelde. Imke vindt dat best leuk en doet mee met haar vriendin. Plots valt ze op. Maar ze wordt pas echt opvallend wanneer ze uit haar bed valt en op het plafond terecht komt. Onmiddellijk wordt de natuurwetpolitie gealarmeerd want dit is tegen de wet van de zwaartekracht. Gelukkig kan Imke met hulp van haar mama ontsnappen. In haar vlucht komt ze Nadeema tegen in de wolken. Nadeema is net als zoals zij een zwever. Ze komen nog andere zwevers tegen. Iedereen wil haar helpen ontsnappen maar wanneeer de natuurwetpolitie hen op het spoor zit, offeren Imke en Nadeema zich op en laten zich vangen.
Dit fantasieverhaal vertelt hoe het voelt om anders te zijn. Hoe reageert haar…Lees verder