Dvd
Italiaans
Bij het instorten van een gebouw bij uitbreidingswerken in een buitenwijk van Napels vallen slachtoffers. Gesjoemel met bouwplannen en constructiefouten komen aan het licht. Rechts gemeenteraadslid Eduardo Nottola krijgt de zwartepiet toegespeeld omdat hij een aannemer de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Het onderzoek levert niets op en ontaardt in een politiek steekspel. Politieke film i
Titel
Le mani sulla città
Regisseur
Francesco Rosi
Acteur
Guido Alberti Salvo Randone Rod Steiger
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]:: Homescreen, [2007] | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1963
Speelduur
105 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249470847

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaans-Franse zwart-witfilm uit 1963 van Francesco Rosi, met Rod Steiger e.a. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Een aannemer gespecialiseerd in goedkope maar ondeugdelijke woningbouw in Napels, is altijd de hand boven het hoofd gehouden door de rechtse gemeenteraad. Bij nieuwe verkiezingen dreigt een verschuiving naar het midden en dan stort een woning in elkaar. Er wordt een onderzoek ingesteld. Een boeiende pamfletfilm die de vermenging van ondernemers en politieke belangen aan de kaak stelt.' De regisseur was assistent van o.a. Visconti en geldt als neorealistische filmmaker die wantoestanden in de Italiaanse maatschappij aan de orde stelde. De film is nog altijd actueel. Winnaar Gouden Leeuw Filmfestival Venetië 1963.

Over Francesco Rosi

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Augusto De Luca

Francesco Rosi (Napels, 15 november 1922 – Rome, 10 januari 2015) was een Italiaans neorealistisch filmregisseur en scenarioschrijver. Hij stond bekend als een geëngageerd filmer.

Leven en werk

Eerste stappen in de filmwereld

Hij begon als assistent van onder anderen Luchino Visconti en als scenarioschrijver. In 1952 nam hij de regie van de film Camicie Rosse over van Goffredo Allessandri nadat die door een auto-ongeluk uitgeschakeld was.

Maatschappijkritische filmregisseur

Zijn doorbraak kwam in 1958 met La sfida, een film over corruptie. Ook in zijn latere films zoals Salvatore Giuliano, Le mani sulla città, Il caso Mattei, Tre fratelli, Cristo si è fermato a Eboli (naar de gelijknamige autobiografische roman van Carlo Levi) trok Rosi verder van leer tegen een aantal wantoes…Lees verder op Wikipedia