Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De reis van Lena Lijstje

Francine Oomen (auteur)
+1
De reis van Lena Lijstje
×
De reis van Lena Lijstje De reis van Lena Lijstje

De reis van Lena Lijstje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lena (12, ik-figuur) gaat op reis omdat ze geen G.N.G. (gelukkig nieuw gezin) wil, iedereen de baas over haar speelt en niemand ooit iets aan haar vraagt. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De reis van Lena Lijstje
Auteur
Francine Oomen
Taal
Nederlands
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011 | Andere uitgaves
144 p. : ill.
ISBN
9789045107851 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2002 won het eerste deel van Lena Lijstje de Boekwinkelprijs. Die prijs geven de Nederlandse boekhandels jaarlijks aan een boek dat de moeite waard is, maar dat nergens een andere prijs kreeg. De jury prees Lena Lijstje toen voor de originele combinatie tussen humor en ontroering, en tussen prent en tekst. Dit succesrecept werd opnieuw toegepast in Het geheim van Lena Lijstje, en nu ook in De reis van Lena Lijstje.

Aan het begin van het boek maakt Lena plannen voor haar verjaardagsfeestje, en dat is een goed excuus om alle personages uit de vorige boeken nog eens kort voor te stellen: de twee nieuw samengestelde gezinnen waartoe Lena behoort, haar klasgenootjes, en haar beste vriend, de zwerver Theo. Het feestje loopt echter in het honderd, omdat Lena met iedereen ruzie krijgt. Lena ziet maar één oplossing: ze loopt van huis weg. De reis uit de titel is dus eigenlijk een vlucht.

Net als in de vorige twee delen begint dit verhaal sterker dan…Lees verder
Voor de 12-jarige Lena (ik-figuur) zijn lijstjes noodzakelijk om de boel een beetje op orde te krijgen, want sinds de scheiding van haar ouders is haar leven gecompliceerd. Ze zijn soms ook een tovermiddel om je beter te voelen. Lena gaat onder andere op reis omdat ze geen G.N.G. (gelukkig nieuw gezin) wil, iedereen de baas over haar speelt en niemand ooit iets aan haar vraagt. Voortbordurend op het succes van de vorige twee deeltjes heeft de schrijfster weer een sprankelend vervolg gemaakt met dezelfde hoofdpersonen, maar als zelfstandig deel te lezen. Met vaart en humor geschreven verhaal met veel dialoog in vlotte, begrijpelijke taal. Veel korte, enkelvoudige zinnetjes. Duidelijk, vet lettertype, overzichtelijke bladspiegel. De geestige lijstjes en de grappige, herkenbare zwart-wittekeningetjes van de schrijfster tussen de tekst door verlevendigen het geheel. Ook de schutbladen staan vol tekeningen. Op het blauwe omslag een meisje tussen vlinders. Een aantrekkelijk, herkenbaar en i…Lees verder

De reis van Lena Lijstje

Na ‘Lena Lijstje’ en ‘Het geheim van Lena Lijstje’ gaat Lena Lijstje in dit boek op reis. Niet zomaar een plezierreisje, maar een reis om te ontsnappen aan haar nieuwe stiefmoeder. Haar papa heeft namelijk besloten om te hertrouwen (met naar Lena’s mening een heks van een vrouw) en wil dan graag dat Lena de helft van de week bij hem komt wonen. Lena ziet dit helemaal niet zitten en besluit op reis te gaan. Gelukkig heeft Theo, haar vriend de zwerver, in de gaten wat ze van plan is en hij reist haar achterna. Wat in het eerste boek grappig en origineel overkwam (de eindeloze lijstjes die Lena steeds opstelt), begint in deel drie wat af te zwakken. Af en toe lijken de lijstjes er bij de haren bijgesleurd. Toch blijft de schrijfstijl vlot en aangenaam leesbaar. De boeiende combinatie van personages blijft leuk, ondanks een vrij voorspelbaar happy end. Een boek om je even te laten meedrijven als je geen zin hebt om je hoofd ergens bij te houden.


Over Francine Oomen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freaky

Eclaire Francine Marie Oomen (Laren, 27 maart 1960) is een Nederlands schrijfster, illustratrice en ontwerpster.

Oomen heeft de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven gedaan, waar ze in 1983 afstudeerde. In 1990 verscheen Saartje en Tommie op de boerderij, haar allereerste boek. Saartje en Tommie was een boek voor kleuters, later begon Oomen te schrijven voor wat oudere kinderen. Haar bekendste boekenreeks is de Hoe overleef ik-serie.

Biografie

Oomen werd geboren als oudste in een gezin van vijf kinderen. Ze verhuisde op haar zesde naar Eindhoven. Op haar twaalfde scheidden haar ouders. Ze verhuisde met haar moeder en het gezin naar Groningen. Op haar zestiende keerden ze terug naar Eindhoven. Na de middelbare school studeerde Oomen vijf jaar aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Ze woonde hierna in Den Haag, in Zevenaar en uiteindelijk in Nuth. Daar ging ze samenwonen e…Lees verder op Wikipedia