Boek
Nederlands

De streep wordt een rivier : berichten van de grens

Francisco Cantú (auteur), Molly Van Gelder (vertaler)

De streep wordt een rivier : berichten van de grens

Persoonlijk verslag van een medewerker van de US Border Patrol bij de Mexicaanse grens (2008-2012) en zijn latere vriendschap met een illegale immigrant die het land wordt uitgezet.
Titel
De streep wordt een rivier : berichten van de grens
Auteur
Francisco Cantú
Vertaler
Molly Van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The line becomes a river : dispatches from the border
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
191 p.
ISBN
9789025308162 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Verenigde Staten 942.9 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Frontsoldaat

Is de lijn tussen Amerika en Mexico een grens? ‘Oorlogszone’ is een betere term. Vier jaar lang patrouilleerde schrijver Francisco Cantú mee met de grenswacht. Zijn verslag onthutst.

Zijn moeder verklaart hem gek, maar Francisco Cantú is vastberaden. Ondanks zijn diploma internationale betrekkingen, waarmee hij ongetwijfeld een succesvolle diplomatieke carrière kan uitbouwen – wie weet, wordt hij ooit ambassadeur, zo bezweert zijn bezorgde moeder hem – gaat hij in dienst bij de Border Patrol. Geen gewone douane, maar een paramilitaire grenswacht die patrouilleert langs de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Cantú is de theorie beu. Hoe kun je iets zinnigs vertellen over de vluchtelingenproblematiek als je niet op het terrein staat? In dit geval behelst dat terrein een bloedhete woestijn waar het niet alleen wemelt van poema’s en slangen, maar waar bewapende mensen en drugsmokkelaars niet voor een vuurgevecht terugdeinzen. Vier jaar lang zal Cantú met zijn collega’s de grillige grens afschuimen, en het zal hem naar de rand van de waanzin duwen. De stortvloed aan menselijk leed stompt hem mentaal af en gruwelijk…Lees verder

Francisco Cantú wil zijn studie Immigration and border policy in praktijk brengen en neemt in 2008 dienst bij de US Border Patrol in Arizona. Zijn Mexicaanse roots en vloeiende Spaans maken dat hij veel compassie heeft voor de illegale migranten die hij beroepshalve moet aanhouden en uitzetten. Tijdens dit werk wordt hij geconfronteerd met de hartverscheurende en gruwelijke situaties waarin de migranten terechtkomen en geplaagd door nachtmerries neemt hij na vier jaar ontslag om als barista te gaan werken in El Paso. Hier sluit hij vriendschap met de Mexicaanse illegaal José en schiet te hulp wanneer deze in de problemen komt met de autoriteiten. Cantú wisselt zijn ervaringen en die van collega’s af met citaten uit journalistiek en wetenschappelijk onderzoek naar migratieproblematiek en het geweld van de Mexicaanse drugskartels. Alhoewel Cantú zo nu en dan wat te veel in de details opgaat, krijgt de lezer een genuanceerd beeld van zowel de dilemma’s van de Amerikaanse autoriteiten als…Lees verder