Een leraar van een middelbare school in een probleemwijk wordt gedwongen zijn manier van werken te bezien als enkele leerlingen hem op de proef stellen
Titel
De klas
Auteur
François Bégaudeau 1971-
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Entre les murs
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2017
227 p.
ISBN
9789022334171 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Levendige roman over actuele problemen. Een leraar Frans aan een middelbare school in Parijs met veel probleemleerlingen en allochtone leerlingen probeert taalonderwijs te geven. Behalve de taalachterstand kost ook het leerlingengedrag veel tijd en energie. Niets spreekt namelijk meer vanzelf: Waarom huiswerk? Moeten er normen en waarden zijn? Hoezo: kenniscanon? De situaties thuis, de politieke, sociale, culturele en religieuze achtergronden: vrijwel alles kan voor leerlingen explosieve conflictstof zijn, afleiden en afremmen. Toch vraagt de maatschappij wel om een standaardniveau van kennis. De lezer maakt binnen de muren van een leslokaal op boeiende wijze kennis met de maatschappij van morgen. De auteur gaf zelf les op school en is nu onder andere journalist en acteur; hij speelde zichzelf in de verfilming van dit boek.

Over François Bégaudeau

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

François Bégaudeau (Luçon, 27 april 1971) is een Frans schrijver, acteur, journalist, leraar, regisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend als medeschrijver en hoofdrolspeler in Entre les murs (2008), een film gebaseerd op zijn gelijknamige roman uit 2006. De film won de Palme d'Or op het Filmfestival van Cannes in 2008 en werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Buitenlandse Film in 2009.

Boeken

Fictie

  • Jouer juste, Éditions Verticales, 2003
  • Dans la diagonale, Éditions Verticales, 2005
  • Entre les murs, Éditions Verticales, 2006
  • Fin de l'histoire, Éditions Verticales, 2007
  • Vers la Douceur, Éditions Verticales, 2009
  • Histoire de ta bêtise, Éditions Fayard/Pauvert, 2019
  • Notre Joie, Éditions Fayard/Pauvert, 2021

Ess…Lees verder op Wikipedia