In 1919 bezoekt een jonge Duitse vrouw elke dag het graf van haar gesneuvelde geliefde. Daar ontmoet ze een Fransman die vertelt dat hij een vriend van haar geliefde was.
Titel
Frantz / regie en scenario François Ozon
Regisseur
François Ozon
Acteur
Paula Beer Pierre Niney Ernst Stötzner
Componist
Philippe Rombi 1968-
Taal
Meertalig, Frans, Duits
Uitgever
September Film Distribution, © 2017
1 dvd-video : kleur en zw/w.
Oorspr. opname
2016
Speelduur
109 min.
Aantekening
Afwisselend Duits en Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836863363
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Duits-Frans drama van François Ozon (Jeune & jolie; Potiche) met Pierre Niney (Yves Saint Laurent) en Paula Beer. In 1919 bezoekt de jonge Duitse vrouw Anna elke dag het graf van haar verloofde Frantz die aan het front in Frankrijk gesneuveld is. Op een dag merkt ze dat een onbekende jongeman ook bloemen op het graf legt. Het is de Fransman Adrien, die ook in de oorlog vocht en vertelt dat hij een vriend van Frantz was. De dorpsgenoten zijn wantrouwend tegenover deze 'moordenaar', maar langzaam ontstaat er toenadering tot Anna en later ook tot haar ouders. Maar vertelt Adrien wel het echte verhaal over zijn relatie met Frantz? Het verhaal is geïnspireerd op de film ‘Broken lullaby’ (1932) van Ernst Lubitsch. De recensenten geven 4 sterren. Floortje Smit (Volkskrant 1-12-'16): '(...) Ozon schreef een slim script, dat de kijker voortdurend op het verkeerde been probeert te zetten. (...) Frantz speelt een intrigerend spiegelspel, , dat onderstreept dat mensen niet zo verschillend zijn al…Lees verder

Over François Ozon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

François Ozon (Parijs, 15 november 1967) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse filmmakers die in de laatste jaren is opgekomen. Zijn films karakteriseren zich door scherp satirische humor en een vrije visie op seksualiteit.

Biografie

Na een mastergraad te hebben behaald in film volgde hij een studie regisseren aan de Franse filmschool La Fémis, waar hij in 1993 afstudeerde. Tijdens zijn studie maakte hij een groot aantal korte films, zowel in Super 8, video als 16 mm. Enkele hiervan deden in competitie mee bij verscheidene filmfestivals.

Na zijn studie maakte hij nog verscheidene korte films, waaronder Une robe d'été uit 1996, waarvoor hij de Léopard de Demain Prijs won op het Internationaal Filmfestival van Locarno. Zijn eerste lange speelfilm, Sitcom uit 1998, ging in première op het Filmfestival van Cannes. In 2000 kwamen twee films van he…Lees verder op Wikipedia