Als twee zeventienjarige geliefden een Arabische jongen vermoorden en vervolgens het lijk verstoppen in het bos, worden ze opgesloten door een stroper in de kelder van zijn stropershut
Titel
Les amants criminels
Regisseur
François Ozon
Acteur
Natacha Régnier Miki Manojlovic Jérémie Renier
Taal
Frans
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, 2005? | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
92 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249470663

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze Franse speelfilm uit 2000 van François Ozon (Swimming pool, Gouttes d'eau sur pierres brûlantes, 8 Femmes) is zijn tweede film en een variant op Bonnie & Clyde en Natural born killers. Twee zeventienjarige criminele geliefden vermoorden een Arabische jongen, beroven een juwelier en vervolgens verstoppen zij het lijk in een bos. Daar vinden ze een stropershut. Als de stroper thuiskomt, sluit hij hen op in de kelder waar ze ook het verminkte lijk van de Arabier aantreffen. Bianca Stigter ( NRC 22-11-'00): 'Ozon speelt met flair met de verwachtingen van de kijker. Hij rekent op afgrijzen bij het stropen van een konijn en op gewenning bij het doden van een mens en slaagt erin die zowel op te roepen als op afstand te houden (...). Hij (Ozon) is het knapste en stoutste jongetje van de klas.' Een mix van misdaad, satire, camp, horror en sprookje. De dvd bevat geen extra's.

Over François Ozon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

François Ozon (Parijs, 15 november 1967) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse filmmakers die in de laatste jaren is opgekomen. Zijn films karakteriseren zich door scherp satirische humor en een vrije visie op seksualiteit.

Biografie

Na een mastergraad te hebben behaald in film volgde hij een studie regisseren aan de Franse filmschool La Fémis, waar hij in 1993 afstudeerde. Tijdens zijn studie maakte hij een groot aantal korte films, zowel in Super 8, video als 16 mm. Enkele hiervan deden in competitie mee bij verscheidene filmfestivals.

Na zijn studie maakte hij nog verscheidene korte films, waaronder Une robe d'été uit 1996, waarvoor hij de Léopard de Demain Prijs won op het Internationaal Filmfestival van Locarno. Zijn eerste lange speelfilm, Sitcom uit 1998, ging in première op het Filmfestival van Cannes. In 2000 kwamen twee films van he…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek