Boek
Nederlands

Aleksej

Frank Adam (auteur)
PETER :
Ik vraag mij af hoe het zou zijn als ik je vader niet was.
ALEKSEJ:
Ik wil een glas wodka!
PETER:
Of we elkaar dan ooit zouden hebben ontmoet.
ALEKSEJ:
Ik vraag me af hoe het zou zijn als u geen tsaar meer was!
PETER:
Dat is een veronderstelling die je beter maar niet maakt.
ALEKSEJ:
Of ik dan ooit voor u zou zijn gevlucht!
PET
Titel
Aleksej
Auteur
Frank Adam
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2011 | Andere uitgaves
63 p.
ISBN
9789460011375 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De oerversie van deze theatertekst van Frank Adam (1963) zou reeds dateren van 1998, maar het duurde wel enkele jaren vooraleer de tekst ook op de planken kwam. Intussen kreeg de auteur behoorlijk wat waardering voor zijn literaire activiteiten, zoals voor een bundel leuke en wat ‘stoute’ kinderpoëzie en voor zijn erotische fabels voor volwassenen, die onder de naam Confidenties aan een ezelsoor in een Vlaamse krant verschenen, en later gepubliceerd werden met treffende illustraties van Klaas Verplancke.
Aleksej gaat over de problematiek van de relatie tussen vader tsaar Peter I van Rusland en tsarevitsj (zoon en troonopvolger) Aleksej. Op de achtergrond spelen ook een aantal andere personages een beduidende rol, zoals tsarina Catharina (Aleksejs stiefmoeder) en zijn Zweedse maîtresse. Ook het niet-optredende personage van de moeder van Aleksej, de eerste vrouw van tsaar Peter I, die door hem werd opgesloten in een klooster, is geestelijk aanwezig.Tsaar Peter de Gro…Lees verder
De auteur van deze theatertekst kreeg sinds zijn debuut behoorlijk wat waardering voor zijn literaire activiteiten, zoals voor een bundel leuke en wat ‘stoute’ kinderpoëzie en voor zijn erotische fabels voor volwassenen. In dit stuk heeft tsaar Peter de Grote zijn handen vol met de politiek en met de neutralisatie en liquidatie van politieke tegenstrevers, terwijl Aleksej geleidelijk aan in opstand komt tegen zijn dominante vader. De auteur gebruikt historisch materiaal om een conflict dat van alle tijden is in een breder perspectief te plaatsen. Hij volgt daarbij niet getrouw de werkelijke historische gebeurtenissen, maar interpreteert ze in functie van de dramatische handeling. Ook de personages zijn niet zwart-wit geschetst: zowel Peter de Grote als zijn zoon hebben positieve en negatieve kanten. Het stuk is dramaturgisch zorgvuldig opgebouwd en creëert voldoende dramatische spanning. De dialogen zijn vlot en vinnig, en slepen de toeschouwers (en lezers) mee in deze bijna klassieke…Lees verder

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia