Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels

Frank Adam (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
+1
Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels
×
Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels

Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels

Genre:
Door een merkwaardig misverstand komt de éénorige ezel van auteur Frank Adam en illustrator Klaas Verplancke terecht in het land van de Belgen. Hij legt zijn oor te luisteren bij de intellectuelen van Brussel, de boswachter van Tihange, de schatrijke voetballer van Genk, de komieken van Rochefort en andere hilarische personages.
Onderwerp
België
Titel
Confidenties aan een ezelsoor. Boek 5, Belgische fabels
Auteur
Frank Adam
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2013
103 p. : ill.
ISBN
9789460012129 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Belgische fabels is het vijfde boek in de reeks ‘Confidenties aan een ezelsoor’ van Frank Adam en laat de lezer kennismaken met ‘het Belgistan van de eenentwintigste eeuw’. De auteur focust dit keer op typisch Belgische toestanden, met een licht kritisch-ironische blik op het land ‘waar politiek, onderwijs, toerisme, sport en de vele andere geledingen van de samenleving niet worden geregeerd door de wrede speling van het toeval of het lot, maar door de troostende logica van het absurde’ (uit het ‘Voorwoord van een gewezen uitgeefster’, het stuk waarmee de bundel opent en waarmee meteen de toon wordt gezet).
Net als in de vorige boeken uit de reeks, waarin de ezel zijn oor te luisteren legt bij de mensen die hem komen interpelleren over wat hen in de dagelijkse handel en wandel bezighoudt, laat Adam zijn licht schijnen over een aantal hot items die België en zijn bewoners nauw aan het hart liggen: het koningshuis, de Brusselse intelligentsia, de geldstroom binnen de voetbal…Lees verder
De literaire en eenorige ezel van schrijver Adam trekt door het land der Belgen en verhaalt in zijn Belgische fabels over de politiek, onderwijs, toerisme, sport en zo meer. Op Vlaams breedvoerige, amusante en licht (zelf)spottende toon vertelt hij, mede in de vorm van interviews, over het lijden van Koninklijke Laken, de mensenmanager van Oostende, de klagers van Luik (met als motto: onderschat de Belgen niet, ze zijn zo slim dat ze zelf dom willen zijn), de stadsschijter van Damme, de komiekenconferentie van Rochefort, de intellectuelen van Brussel, de kleine jongen van Hoei en zo meer. Delen van het boek werden eerder uitgebracht als voorpublicatie in Belgische media, de tijdschriften The Philosopher en Knack, Wereldboekendag 2102 en andere. De fraaie tekeningen in kleur zijn van Klaas Verplancke. Achterin vindt men een overzicht van de vier eerdere uitgaven van de ezelsoor van Adam en Verplancke.

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties