Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Confidenties aan een ezelsoor

Frank Adam (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
+1
Confidenties aan een ezelsoor
×
Confidenties aan een ezelsoor Confidenties aan een ezelsoor
In de reeks:
Genre:
Filosofische fabels.
Titel
Confidenties aan een ezelsoor / Frank Adam ; met prenten van Klaas Verplancke
Auteur
Frank Adam
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
71 p. : ill.
ISBN
90-6306-518-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Confidenties aan een ezelsoor

FRANK ADAM EN KLAAS VERPLANCKE (ILLUSTRATIES)

Davidsfonds Literair, 128 blz., a 25

Leuke verzameling absurde fabels met duivelse prenten. Het curieuze fabeldier uit Wat de ezel zag is een aantal eeuwen ouder, en runt bij de dageraad van het derde millennium een soort hotelletje, waar hij naar de verhalen van passanten luistert. Absurde verhalen, maar niet geheel willekeurig ('Als je met zijn allen zakdoek leggen speelt met een handgranaat, vliegt er vroeg of laat wel iémand de lucht in...'). Adam en Verplancke hebben in dit boek een schijnbaar vrolijke sfeer en vaak een gezellige opwinding weten te creëren, maar met een nooit aflatende angst en een eeuwige tristesse die de ezel als een onhoorbare ondertoon in hem voelt trillen.

(H.C.) ■

'Ik ken jouw soort,' zei de zelfmoordterroriste hoofdschuddend. 'Jij lijkt mij weer zo'n verwaande intellectueel die tijd probeert te winnen. Maar daar trap ik niet in. Jij behoort tot het slag dat zich overal buiten waant. Jij bivakkeert op de rand van de dag. Jij leeft buiten het leven. Jij bekijkt jezelf in de spiegel terwijl je redevoeringen houdt over het gat in de ozonlaag, over armoede in verre streken, over overstromingsgevaar bij de beek in het veld om de hoek. Je geeft interviews over jezelf en de wereld, waarin je uitlegt dat uiteindelijk op de keper beschouwd alles betrekkelijk is'"

In 2003 maakten Frank Adam en Klaas Verplancke samen het kinderboek Wat de ezel zag, of de zeven eerste woorden van Jezus. Het is een absurde, wervelende vertelling over het wedervaren van de ezel in die opmerkelijke periode enkele millennia geleden, toen herders, zwervers en koningen afzakten naar een stal waar een wondere geboorte had plaats gevonden. De associatief opgebouwde t…Lees verder
Frank Adam, Vlaams schrijver van romans, theaterteksten, kinderpoëzie en liederen, schreef vijftien fabels in de vorm van gesprekken tussen een ezel met een oor en telkens een ander personage: een zelfmoordterroriste, een filosoof, een homoseksueel, een minister, een therapeute, met andere woorden: archetypen, die iets zeggen over de huidige maatschappij. In de fabels, die eerder gepubliceerd zijn in Standaard Magazine, doen deze personages vertrouwelijke mededelingen aan de ezel. Een aantal rake typeringen en observaties daargelaten, missen de meeste confidenties een duidelijke clou. Elke fabel is fraai geïllustreerd door Klaas Verplancke, die van zijn tekeningen gedetailleerde en groteske voorstellingen maakte, als een moderne Jeroen Bosch. Hoewel licht van toon zijn de fabels toch van een filosofisch niveau dat een algemeen ontwikkeld lezerspubliek vraagt.

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek