Boek
Nederlands

De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek

Frank Adam (auteur)
+1
De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek
×
De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek

De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek

In de reeks:
Een journalist doet verslag van zijn verblijf in de Egyptische hoofdstad voor een journalistiek onderzoek.
Titel
De Caïro cahiers : Egyptisch dagboek
Auteur
Frank Adam
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006
176 p.
ISBN
90-6306-544-2 9789063065447

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer Frank Adam voor journalistiek onderzoek in Caïro belandt, heeft hij het even moeilijk om zich staande te houden. Op zoek naar een fatsoenlijk onderkomen, heeft hij het gevoel voortdurend bedrogen te worden. Toch vindt hij vrij snel een flat, samen met Tinus, een gepensioneerde Nederlander, die zich een beetje aan hem opdringt. Ze delen de flat met Amina, een Egyptische journaliste, die hen heel wat kan leren over Caïro, maar niets over journalistiek. Overdag laat Amina zich nauwelijks zien, om middernacht trekt ze, flink opgemaakt en in chique uitgaanskledij, de stad in. Wanneer een jonge doctoraalstudent aan Frank vertelt dat zijn flat midden in een prostitutiewijk ligt, wordt hem een en ander duidelijk. Amina loopt ook steeds uitdagender gekleed door de flat; op een keer staat ze zelfs op het terras door de zonnewering van zijn kamer te gluren en Franks gevoel van onbehagen groeit.

De auteur tracht vooral de sfeer van Caïro te evoceren, maar hij slaagt daar slechts te…Lees verder
Wanneer schrijver Frank Adam voor journalistiek onderzoek in Caïro belandt, heeft hij het even moeilijk om zich staande te houden. Op zoek naar een fatsoenlijk onderkomen heeft hij het gevoel voortdurend bedrogen te worden. Hij deelt een flat met Amina, een Egyptische journaliste, die hem heel wat kan leren over Caïro, maar niets over journalistiek. Overdag laat ze zich nauwelijks zien, om middernacht trekt ze flink opgemaakt de stad in. Geleidelijk aan wordt Adam een en ander duidelijk en groeit zijn onbehagen. De auteur tracht vooral de sfeer van Caïro te evoceren, maar hij slaagt daar slechts ten dele in. Caïro is ook duidelijk meer dan de stadswijk waar hij verblijft en de figuren die hij er ontmoet, zijn eerder vreemd, soms bizar, dan interessant. Zijn stijl houdt het midden tussen verhalend en journalistiek. Zo zitten er bv. verwijzingen naar politieke en culturele gebeurtenissen, maar haalt hij ook herinneringen op aan zijn jeugd en broer. Dit 'Egyptisch dagboek' is een goed ge…Lees verder

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties