Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De droom van Aziz : een vertelling

Frank Adam (auteur)
+1
De droom van Aziz : een vertelling
×
De droom van Aziz : een vertelling De droom van Aziz : een vertelling

De droom van Aziz : een vertelling

Genre:
Een man beschrijft wat hij nog denkt en voelt nadat hij in zijn bazaar met dodelijke afloop ten val is gekomen. Het verhaal schetst met licht-ironische ondertoon het beeld van een weinig mensvriendelijke maatschappij die nog altijd niet kan omgaan met moslimgebruiken. Ook de betrekkelijkheid van liefde en vriendschap wordt duidelijk.
Titel
De droom van Aziz : een vertelling
Auteur
Frank Adam
Uniforme titel
De droom van Aziz : een vertelling
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2012
62 p.
Aantekening
Bewerking van de theatervoorstelling "De problematische dood van Aziz"
ISBN
9789460011740 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

: De droom van Aziz is een flinterdun boekje (amper zestig bladzijden) en kreeg om die reden ook de terechte ondertitel ‘een vertelling’. De vertelling an sich is wel goed opgebouwd en vanuit een bijzondere invalshoek verteld. Op de eerste bladzijde sterft Aziz, en je krijgt telkens korte opeenvolgende hoofdstukjes (van één à twee bladzijden) over hoe die dood waargenomen wordt door zijn naasten. Zo is de reactie van zijn vrouw enigszins ambigu en denkt zijn beste vriend Jean-Pierre meteen aan een oude geldkwestie. De begrafenisondernemer wordt gebeld zonder eerst een dokter langs te laten komen. Vreemde gebeurtenissen, die niet verklaard worden maar alleen maar mysterieuzer worden. Ook de haast verloren gelopen politieagent lijkt het allemaal even niet meer te weten.
Verhaaltechnisch zit het boek prima in elkaar, maar inhoudelijk laat het toch te wensen over. Een verhaal over een problematische dood van een allochtoon en de hierop volgende administratie rond de begrafeni…Lees verder
Frank Adam is (met name in België) vooral bekend geworden met zijn absurde fabels ‘Confidenties aan een ezelsoor’, die ook op toneel zijn gebracht. Hij is zelf ook acteur en theatermaker, schrijft verder o.a. toneel en poëzie voor kinderen. Hij werd gevraagd om het materiaal van een buurtproject in Brugge (dat in zeventien buurten op zoek ging naar verhalen die de eigenheid van de wijk weergeven) te bewerken tot een toneelvoorstelling. Dat werd ‘De problematische dood van Aziz’. Op zijn beurt is die voorstelling nu door hem omgewerkt naar deze kleine filosofische vertelling ‘De droom van Aziz’. In korte fragmenten vertelt Aziz daarin wat hij nog denkt en voelt nadat hij in zijn bazaar met dodelijke afloop ten val is gekomen. Het verhaal schetst met licht-ironische ondertoon het beeld van een weinig mensvriendelijke maatschappij die nog altijd niet kan omgaan met moslimgebruiken. Ook de betrekkelijkheid van liefde en vriendschap wordt duidelijk. Dat laatste, universele thema geeft het …Lees verder

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia