Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Waarom ik altijd nee zeg

Frank Adam (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bundel met zesendertig, meest korte gedichten over onderwerpen die kinderen vanaf ca. 5 jaar zullen aanspreken.
Titel
Waarom ik altijd nee zeg / Frank Adam ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Frank Adam
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-214-5050-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Levendig zijn ze beslist, de kleuters in Waarom ik altijd nee zeg. Dat ze een eigen willetje hebben, zie je meteen op de omslagillustratie van Harmen van Straaten. Vanuit kikkerperspectief kijk je tegen een bokkige kleuter aan die boven op een paal zit, de armen over elkaar. Ook verder in de bundel zijn de figuren bijzonder expressief geschetst. De kleuters zitten vol schrammen, vallen even dood, zetten hun haar artistiek in een piek, bijten mama om te weten hoe dat smaakt of kraken papa's computer. Maar het zijn ook filosofen, ze denken na over de tijd, de regen, tanden, dromen, het donker, oma's en bloot zijn. En ze kunnen stil zijn, bij mama en papa in bed of bij een dove tante. Sommige dingen moeten ze alleen doen: "Wat hier gebeurt / is strikt privé. // Achter deze deur / wordt iets geregeld / tussen mij en de wc". In dit versje werkt het rijm perfect. Dat doet het ook in 'Achterop de motor'. Daar schept het kettingrijm mee de sfeer achterop papa's motor. In de sterkste g…Lees verder
Bundel met zesendertig, meest korte gedichten met een wisselende moeilijkheidsgraad. Oudere kleuters zullen vooral de herkenbare onderwerpen uit hun directe omgeving waarderen terwijl de gedichten over abstractere begrippen als tijd of discriminatie meer geschikt zijn voor ca. 7-jarigen. Vanuit kinderoogpunt wordt vaak een verrassende kijk op de wereld van volwassenen gegeven, die echter niet altijd even sterk of authentiek overkomt. Het taalgebruik is goed verzorgd, niet strikt rijmend maar ritmisch mede door klankherhalingen. De expressieve, geschilderde zwartwittekeningen op elke pagina geven de sfeer goed weer en vormen met de tekst één geheel. Verzorgde uitgave, met crèmekleurige pagina's, die een uitnodigende titel en omslag heeft en bruikbaar is voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties