Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vijand

Frank Geleyn (auteur)
+1
De vijand
×
De vijand De vijand
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Margot (15, ik-figuur) gaat vanwege een uitwisselingsproject op school logeren bij een zwarte jongen. Ze vinden elkaar al snel leuk. Maar onderweg naar huis worden ze ontvoerd door racisten. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Racisme
Titel
De vijand
Auteur
Frank Geleyn
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
96 p.
ISBN
9789058385802

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Margot (ik-figuur) is 15 als zij met haar klas op uitwisseling gaat naar een school in Wallonië. Degene aan wie zij wordt gekoppeld, blijkt een zwarte jongen te zijn. Zij schrikt, omdat haar vader haar streng opvoedt en het zeker niet goed zou vinden dat zij bij een zwarte jongen moet logeren. Margot en Julien vinden elkaar aardig, maar worden onderweg naar huis ontvoerd door racisten die losgeld vragen. Deel uit de serie ‘Lekker Lezen’ (snel, echt en (ont)spannend) dat de serietitel waarmaakt. Het verhaal van de Vlaamse auteur is vanwege de uitwisseling doorspekt met Frans. Hiervoor is wel wat elementaire kennis van Frans nodig. Verder is het makkelijk te lezen door korte zinnen en veel dialogen. Er zijn geen illustraties buiten het voorplat met een foto van Margot op het treinstation. Via de website van de uitgever zijn lestips te downloaden, www.eenhoorn.be. In deze serie verscheen eerder 'Vluchtgevaar'*. Het boekje is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar die enige kennis van de …Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken. Hij woont in Torhout.

Hij debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Frank heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij de Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte al verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Bibliografie

  • Ik zwijg (12+, 2003, nominatie Boekenleeuw)
  • Ik val (14+, 2004)
  • De Vesuvius & ik (12+, 2005)
  • Kampioen (13+, 2007, Kerntitel Jonge Jury 2009 Nederland)
  • Monsters van het bloed (7+, 2007, Nominatie Kinder- en…Lees verder op Wikipedia