Boek
Engels

Dune : 50th anniversary edition

Frank Herbert (auteur)

Dune : 50th anniversary edition

Frank Herbert (auteur)
In de reeks:
Op een onherbergzame woestijnplaneet voert een oude heersersdynastie een hopeloze strijd tegen jaloerse, geraffineerde tegenstanders, die haar ondergang proberen te bewerkstelligen.
Titel
Dune : 50th anniversary edition
Auteur
Frank Herbert
Taal
Engels
Uitgever
London: Hodder, [2015] | Andere uitgaves
X, 577 p. : plattegrond
ISBN
9780340960196 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman is een klassieker in de sciencefictiontraditie. Herbert schiep zes delen die zich afspelen op de woestijnplaneet Arrakis. Het verhaal is complex en van episch formaat. In dit eerste deel wordt de jonge hertog Paul Atreides verbannen door het rivaliserende huis Harkonnen naar een onherbergzaam deel van de planeet. Daar ontmoet hij de Fremen, onafhankelijke woestijnnomaden. Met hen probeert hij de macht in handen van het huis Atreides te krijgen. Inzet van de strijd is de Melange, een stof die mensen een lang leven en metafysische krachten geeft en die uitsluitend gewonnen wordt op de planeet Arrakis. Deze editie is een compacte gebonden, stevige hardback, gedrukt op wat grof papier met een prettige bladspiegel. Achterin een kaart van de planeet, uitgebreide lijsten van personages en termen, evenals drie appendixen over religie, ecologie en de motieven van het Bene Gesserit genootschap.

Over Frank Herbert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Uli Kaiser

Frank Herbert (Tacoma (Washington), 8 oktober 1920 – Madison (Wisconsin), 11 februari 1986) was een Amerikaans sciencefictionschrijver. Hij schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen, maar is voornamelijk bekend van zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Na zijn opleiding aan de Washington universiteit in Seattle studeerde hij psychologie, ecologie en alternatieve energiebronnen. Hij was voornamelijk werkzaam als journalist en redacteur tot begin jaren zestig. Daarna heeft hij zich volledig op het schrijven van romans en verhalen gericht. Herbert is een van de belangrijkste sciencefictionauteurs na 1950. Hij was getrouwd met Beverly Ann Stuart (2 kinderen), en daarvoor met Flora Parkinson (1 kind).

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn interesse in de ecologie en de psychologie, met betrekking tot de locatie en de uitwerking van de personages. In 1984 werd Duin…Lees verder op Wikipedia