Boek
Nederlands

Ik vind je hiëroglief

Frank Pollet (auteur), Jef Goedemé (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Grappige en verrassende gedichten. Met enkele, op het oude Egypte gei͏̈nspireerde zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Ik vind je hiëroglief / Frank Pollet ; ill. Jef Goedemé
Auteur
Frank Pollet
Illustrator
Jef Goedemé
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2003 | Andere uitgaves
56 p. : ill.
ISBN
90-59320-68-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel van een van de afdelingen in deze bundel luidt 'Een potje poëzie' en inderdaad: de auteur heeft er een potje van gemaakt. "Een poëtisch verrassingspakket vol verliefdheid, dagboeken, zitballen, borstjes en wijde truien", zo heet het op de omslag. Ik heb er weinig poëtisch in gevonden en nog minder verrassingen maar wel veel flauwe rijmelarij, gezochte beelden, voorspelbare grappen en geforceerde vondsten.

In de eerste afdeling 'Nem' vind je nog enkele leuke ideeën, zoals in 'Weg met de eerste schooldag', dat echter aan opvullers en rijmdwang ten onder gaat. Ook 'Dardennen' roept meer op dan er staat, al vind ik de gedachte van een meisje over haar borsten "Ik vind ze elke dag toch weer een beetje mysterieus" erg gezocht. Vanaf het tweede vers worden de rijmen en de woordkeus echt goedkoop: "Ik heb een hondje, Tuurtje. / Hij is een echte wildebras: / altijd springt hij over het muurtje / en kakt dan bij de buren in het gras." De overige gedichten staan vol clichés en g…Lees verder
Fraai uitgevoerde en geïllustreerde bundel, die veel belooft: light-verse voor kinderen, dat wordt smullen. De belofte wordt maar ten dele ingelost. Er is een veelheid aan versvormen, die zelden geheel beheerst lijken. Er wordt gerijmd, maar vaak nogal knullig. Waar metrum meespeelt, veroorlooft de dichter zich wat veel vrijheden en in vrijere vormen blijft zijn taal nogal gewoontjes. Grap en woordspel, te verwachten van light-verse, blijven dikwijls steken in flauwiteit en waar sprake lijkt van een vondst, herhaalt de auteur hem net te vaak. Van de gedichten uit de slotafdeling bezitten er enkele enige trefzekere eenvoud. Voor de rest: goed bedoeld pogen, redelijke aanzetten en soms een aardige vondst, helaas nogal matig en flauw uitgewerkt. Met enkele, op het oude Egypte geïnspireerde zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

  • Woordbrigade
  • Opastop!
  • Vanillo!
  • Crapuultjes!
  • De Put!
  • Kierewieteke!
  • Zonder Doel
  • Burenboel!
  • Gezellig…Lees verder op Wikipedia