Boek
Nederlands

Dag poes !

Frank Smulders (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Poes ziet vis in het meer. Zij neemt vis mee naar huis. AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren
Leesniveau
AVI 1
Titel
Dag poes !
Auteur
Frank Smulders
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Andere uitgaves
[17] p. : ill.
ISBN
9789027660831

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zwijsen bevestigt de slogan 'voor ieder kind een boek op maat': het eerste boekje van deze reeks sluit aan bij de eerste elf weken van het leesonderwijs. Het derde boekje sluit aan bij de eerste drie maanden leesonderwijs en het vierde bij de eerste vier maanden. De klinkers in het eerste boekje (dag poes) zijn gemakkelijker dan die van het vierde boekje in de reeks (juf is in de war), ook het aantal zinnen per bladzijde ligt lager bij het eerste boekje. Als extra ondersteuning komen telkens enkele staakwoorden uit het verhaal terug in de tekeningen.

Er werd niet enkel zorgvuldig werk gemaakt van de inhoud, ook over de vormgeving werd goed nagedacht. De boeken werden uitgegeven in een handig formaat en een stevige vormgeving. De kaft spreekt onmiddellijk aan met zijn leuke illustratie en de frisse kleuren die gebruikt worden. In de boekjes zelf vormen tekening en tekst één geheel, waarbij de tekst bovendien een stevig ondersteuning bij het lezen biedt.

In dag poes!…Lees verder
Poes ziet vis in het meer en neemt hem mee naar huis. Daar doet poes vis in de kom. Maar vis verlaat de kom en gaat op zoek naar…? Via een doos, ijs, haas, vos, peer, kaas en de buik van koe komt vis (met een roos) weer bij het huis van poes. Met een roos en een zoen laat vis zien hoeveel hij van poes houdt! In korte woorden (m-k-m-woorden) en korte zinnen (niet regeloverstijgend - zonder hoofdletter) wordt een heel verhaal verteld. Het is de schrijver zelfs gelukt om met weinig woorden en andere taalhulpmiddelen spanning en gevoel in de tekst te brengen. De geschilderde, kleurige prenten spelen hier een belangrijke rol bij: ze verleiden de jonge lezer om steeds maar verder te lezen! In de tekeningen staan de hoofdwoorden geschreven, wat beginnende lezers ondersteunt en misschien wel het enige is om te lezen in het begin. Mooie, handzame uitgave uit de Maan-roos-vis-serie die jonge lezers begeleidt tijdens het beginnende leesproces. Vanaf ca. 6 jaar.

Dag poes!

Poes vangt een vis in haar sok en neemt hem mee naar huis. Poes houdt van Vis en zet hem in een kom. Dat wil Vis niet en hij wipt uit zijn kom. Vis beleeft een boel avonturen, want hij is op zoek naar ... een roos voor Poes. Een boekje voor beginnende lezertjes dat aansluit bij de Maan-Roos-Visleesmethode, na elf maanden leesonderwijs. Omdat al die 'beginnerswoordjes' in een verhaaltje opgenomen worden, krijg je een behoorlijk absurd verhaal. Zo komt Vis uit de buik van Koe, langs diens neus weer naar buiten! De kleurrijke illustraties volgen het verhaal op de voet en er staan ook losse woordjes in de tekeningen.

Suggesties