Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid

Frank Wilczek (auteur)
+1
Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid
×
Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid

Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid

Inleiding tot de inzichten van de moderne natuurkunde.
Titel
Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid
Auteur
Frank Wilczek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fundamentals : ten keys to reality
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2021
256 p.
ISBN
9789057125560 (paperback)
Plaatsingssuggestie
530.4 (SISO) Wetenschapsgeschiedenis (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2004 ontving Frank Wilczek, hoogleraar aan het MIT in Cambridge, de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij is met recht een meester in zijn vak. Maar dat niet alleen, hij is ook een gedreven didacticus. Dat straalt uit elke bladzijde van dit boek, waarin hij een algemene inleiding biedt in zijn vakgebied, de moderne natuurkunde. Het gaat over ruimte en tijd, over materie en energie, over elementaire deeltjes en wetten en krachten. Simpele woorden op het eerste gezicht, maar wie verder kijkt, door de bril van de fysicus, raakt al snel de draad kwijt. Dan gaat het ineens over zwaartekrachtsgolven en supersnaren, over bosonen en gluonen en quantumfluctuaties en nog eindeloos veel meer. Wie zich als leek op dit terrein begeeft, heeft een betrouwbare gids nodig die hem bij de hand houdt. Wilczek is zo'n gids. Al kan ook hij deze uitermate complexe materie niet echt eenvoudig maken. Het boek is voorzien van een register.

Over Frank Wilczek

CC BY 2.5 - Foto van/door photograph by Betsy Devine (User:Betsythedevine)

Frank Wilczek (New York, 15 mei 1951) is een Amerikaans natuurkundige die in 2004 de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg samen met David Gross en David Politzer "voor hun ontdekking van asymptotische vrijheid in de theorie van de sterke wisselwerking."

Biografie

Wilczek, zoon van de Poolse vader Franciszek Wilczek en Italiaanse moeder Maria Cona Wilczek, genoot zijn basisopleiding in Queens, waar hij de Martin Van Buren High School bezocht. Hij ontving zijn Bachelor of Science in de wiskunde in 1970 aan de universiteit van Chicago en een Master of Arts in de wiskunde in 1972 aan de Princeton-universiteit alwaar hij in 1974 promoveerde in de natuurkunde.

Van 1974 tot 1981 en van 1989 tot 2000 was hij hoogleraar aan de Princeton-universiteit, kort onderbroken voor een onderzoekspositie in 1976/77 bij het Institute for Advanced Study. Van 1986 tot 1988 was Witczek hoogleraar aan de Universiteit van Californië - Santa Barbara …Lees verder op Wikipedia