Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als het licht wordt

Franka Potente (auteur), Janneke Panders (vertaler)
Een 49-jarige boekhouder in Los Angeles ziet zijn wereld instorten als zijn vrouw hem verlaat.
Titel
Als het licht wordt
Auteur
Franka Potente
Vertaler
Janneke Panders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Allmählich wird es Tag
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2014
316 p.
ISBN
9789400400207 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Debuutroman van de Duitse actrice (1974). De 49-jarige boekhouder Tim Wilkins, wonend in Los Angeles, ziet zijn wereld instorten als zijn vrouw hem verlaat. Als hij ook nog zijn baan verliest, raakt hij op drift en slaat op de vlucht voor zijn geweten. Het verhaal begint, vol effectbejag, op zijn dieptepunt: hij ligt voor lijk bij zijn waterloze zwembad waarin hij al het meubilair heeft verbrand. Schoksgewijs, onder andere via woede-uitbarstingen en seksuele zijpaden, merkt Wilkins dat hij veel heeft verdrongen. Wanneer begon zijn falen als echtgenoot en vader? Het verhaal wil een stoomcursus van vier weken zijn in een hernieuwd verantwoordelijkheidsgevoel, maar het effectbejag en de uiterlijkheden winnen het te vaak van de innerlijke diepgang en de geloofwaardigheid. De zoveelste echtscheidingsroman met rampzalige gevolgen; het happy end (het gezin vindt elkaar weer een beetje) is er met de haren bijgesleept. Normale druk.

Over Franka Potente

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Martin Kraft

Franka Potente (Münster, 22 juli 1974) is een Duitse actrice. Ze is internationaal onder meer te zien in de films Lola rennt en The Bourne Identity. Potente kreeg zowel in 1999 als 2000 de Duitse Filmprijs voor de actrice van het jaar, gekozen door het publiek.

Biografie

Potente is de oudste van twee kinderen. Haar broer is drie jaar jonger. Haar vader was leraar en haar moeder medisch assistente. Haar achternaam komt uit Sicilië, waar haar bet-overgrootvader vandaan kwam. Op haar zeventiende ging ze als uitwisselingsstudente naar het Amerikaanse Texas. Twee jaar later ging ze studeren aan het Lee Strasberg Theatre Institute in New York. Haar eerste film was "Nach fünf im Urwald" uit 1995. Ze woont nu in Berlijn.

Filmografie

Discografie