Boek
Meertalig
Monografie van de Belgische schilder (1921), wiens werk gerekend wordt tot het magisch realisme.
Titel
Pieter-Willy De Muylder
Auteur
Frans Boenders Serge Goyens de Heusch Christian Filips
Taal
Meertalig, Nederlands, Frans
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
272 p. : ill.
ISBN
90-209-5764-3 (hardback) 9789020957648 (hardback)
Plaatsingssuggestie
736.8 (SISO) Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verzorgd uitgegeven monografie over de Belgische schilder De Muylder (1921). In de inleiding van Serge Goyens de Heusch wordt meer gezocht naar een verklaring naar inhoud en betekenis van het werk, dat gerekend wordt tot het magisch realisme, dan naar de schilderkundige eigenschappen. De vele goede, grote kleurenreproducties zijn chronologisch gerangschikt en ingedeeld naar thema's: 1950-'57 Schoolwerk, Machines, '61-'67 Non-figuratief, '67-'75 Fantastische portretten, '65-2004 Tekeningen en Aquarellen en '75-2004 Magisch realisme. De tekst is in het Nederlands en het Frans. Een inleving in zijn werk van Ch. Filips in het Engels is ook in het Duits vertaald. Met beknopte biografie en diverse lijsten. Bibliografie ontbreekt. Voor geïnteresseerden in 20ste-eeuwse schilderkunst, met name magisch realisme. Op het stofomslag detail van 'Blijde Boodschap' met titel in wit.

Over Frans Boenders

CC BY 3.0 - Foto van/door Frans Boenders

Frans Boenders (Antwerpen, 28 september 1942) is een Vlaams radio- en televisieproducent, schrijver en filosoof.

Boenders studeerde Germaanse filologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte ruim vijfentwintig jaar voor de Vlaamse publieke omroep als producent van radio- en televisieprogramma's.

Frans Boenders is schrijver van een tiental boeken en essays over schrijven, schrijvers en literaire ethica. Hij schreef voor verschillende Vlaamse en Nederlandse literaire en culturele tijdschriften en was hoofdredacteur van magazine Kunst en Cultuur. Hij werkte mee aan kunsttentoonstellingen en -catalogi van onder andere de surrealistisch Belgische kunstschilder René Magritte en art nouveau.

Hij maakte meerdere reizen door Azië, onder meer met beeldend kunstenaar Hubert Minnebo. Verschillende van zijn boeken wijdde hij aan filosofie en oosterse religies en culturen, waaronder twee boeken over Tibet: Tibetaans dagboek: Tibet in de jare…Lees verder op Wikipedia