Overzicht van het beeldhouwwerk van de Belgische kunstenaar (1924- ).
Onderwerp
Poot, Rik
Titel
Rik Poot / [tekst] Frans Boenders, Herman Vandormael, Harold Van de Perre
Auteur
Frans Boenders Harold Van de Perre Herman Vandormael
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Mercatorfonds, 2004 | Andere uitgaves
175 p. : ill.
Aantekening
Publicatie n.a.v. de tentoonstelling 'Monument Rik Poot' te Vilvoorde, zomer 2004
ISBN
90-6153-557-3
Plaatsingssuggestie
726.8 (SISO) Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mede ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag werd een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd over het werk van de Vlaamse sculpteur Rik Poot (º1924). De catalogus daarvan is een mooi boek geworden met zinvolle artikelen vol wetenswaardigheden (waarin Poot zelf ook aan het woord komt), een royale parade van zijn kunnen in foto’s (zowel in kleur als zwart-wit), een documentaire van zijn laatste grote werk en de gebruikelijke lijstjes. Tot slot samenvattingen in het Frans en Engels. Poots beelden kenmerken zich door een krachtige figuratieve vorm en een thematische voorkeur voor mens en paard (soms gecombineerd). Het monumentale werk staat grotendeels in Vlaamse steden waar het onmiddellijk herkenbaar is als van Poot. Het is vreemd dat hij buiten eigen land nauwelijks bekendheid wist te krijgen want de kwaliteit mag er zijn! Ook voorziet dit boek in een bibliografische lacune.

Over Frans Boenders

CC BY 3.0 - Foto van/door Frans Boenders

Frans Boenders (Antwerpen, 28 september 1942) is een Vlaams radio- en televisieproducent, schrijver en filosoof.

Boenders studeerde Germaanse filologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte ruim vijfentwintig jaar voor de Vlaamse publieke omroep als producent van radio- en televisieprogramma's.

Frans Boenders is schrijver van een tiental boeken en essays over schrijven, schrijvers en literaire ethica. Hij schreef voor verschillende Vlaamse en Nederlandse literaire en culturele tijdschriften en was hoofdredacteur van magazine Kunst en Cultuur. Hij werkte mee aan kunsttentoonstellingen en -catalogi van onder andere de surrealistisch Belgische kunstschilder René Magritte en art nouveau.

Hij maakte meerdere reizen door Azië, onder meer met beeldend kunstenaar Hubert Minnebo. Verschillende van zijn boeken wijdde hij aan filosofie en oosterse religies en culturen, waaronder twee boeken over Tibet: Tibetaans dagboek: Tibet in de jare…Lees verder op Wikipedia

Suggesties