Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mystiek lichaam

Frans Kellendonk (auteur)
In de reeks:
De relaties binnen een familie, die bestaat uit een gierige vader, een homoseksuele zoon en een dochter die rebelleert middels een zwangerschap.
Onderwerp
Homoseksualiteit
Titel
Mystiek lichaam
Auteur
Frans Kellendonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 1999 | Andere uitgaves
207 p.
ISBN
90-417-4006-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Frans Kellendonks "Mystiek lichaam", verschenen in 1986, is ontegenzeggelijk één van de controversieelste romans uit de Nederlandse literatuur van de jaren tachtig.

In "Mystiek lichaam" staat het gebroken gezin Gijselhart centraal. Vader woont alleen in het grote buitengoed, Doornenhof genaamd. Hij is een mensenschuwe, vrekkige miljonair. Dochter Magda, ook Prul genoemd, heeft zich in een medische carrière gestort. Zoon Leendert, meestal broer genoemd, is een cynische, achterdochtige homo in New York, waar hij zich bezighoudt met de kunsthandel. Het verhaal draait om dochter Prul. Zij wordt zich bewust van haar diepvrouwelijke bestaansgrond: de baringsdrang. Zij raakt zwanger van de joodse arts Bruno Pechman en baart de kleine Victor.

Pruls zwangerschap verandert ieders leven. Zijzelf keert terug naar de ouderlijke woning, beseft haar ware vrouw-zijn en geeft haar medische carrière op. Pa Gijselhart ziet in dat de mammon niet de ware levensvervulling kan brengen en B…Lees verder
De rijke, bejaarde weduwnaar Gijselhart heeft twee kinderen: Magda, alias Prul, ziekenhuisarts, onaantrekkelijk en ongetrouwd, en Leendert, gevierd kunstcriticus in New York en homoseksueel. Met de vanwege zijn joodse afkomst uit het ziekenhuis weggepeste KNO-arts Bruno Pechman, die bij haar een kind verwekt, is Prul in dit boek de draagster van de levensdrift, terwijl Gijselhart en zijn zoon, die met AIDS besmet raakt, de doodsdrift belichamen. Kellendonk problematiseert in dit boek de homoseksualiteit door die als doodlopende weg voor te stellen, naast de vruchtbare heteroseksuele relatie. Dit, maar meer nog het ironisch negatieve beeld dat hij van het personage Pechman geeft, ontketende aanvankelijk nogal heftige negatieve reacties in de kritiek ('weerzinwekkende onzin', 'antisemitisme') en deed de discussie over literatuur en ethiek weer eens oplaaien. Inmiddels wordt de roman beschouwd als het beste werk van de jonggestorven Nederlandse schrijver (1951-1990) en een moderne Nederl…Lees verder

Over Frans Kellendonk

Franciscus Gerardus Petrus (Frans) Kellendonk (Nijmegen, 7 januari 1951 – Amsterdam, 15 februari 1990) was een Nederlandse schrijver, anglist en vertaler. Zijn bekendste boek is Mystiek lichaam (roman, 1986).

Leven en werk

Familie en jeugd

Kellendonk werd in 1951 geboren als eerste kind en enige zoon in een gezin waarin nog drie dochters werden geboren. Zijn vader was aannemer. Al tijdens zijn lagere school schreef en tekende hij (hij maakte stripverhalen) en gaf een 'familiekrant' uit. In 1965 overleed zijn grootvader, F. Kellendonk, aan wie hij het korte verhaal Chapelle ardente opdroeg. Hij deed examen gymnasium alpha aan het Nijmeegse Dominicus College.

Obsessie met Bob Dylan

Als zestienjarige was Kellendonk al actief als literair vertaler, namelijk van liedjes van zijn idool Bob Dylan. Bovendien maakte hij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek