Boek
Nederlands

Mensen van licht en steen

+1
Mensen van licht en steen
×
Mensen van licht en steen Mensen van licht en steen

Mensen van licht en steen

Genre:
Tijdens de wederopbouw van Heusden vanaf 1944 groeien vier vrienden op en blijven ondanks uiteenlopende carrières en levenspaden contact houden en ervaringen uitwisselen.
Titel
Mensen van licht en steen
Auteur
Frans Willem Verbaas 1962-
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Mozaïek, 2018
282 p. : ill.
ISBN
9789023951995 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman speelt zich af in Heusden, een kleine plaats vlak bij Den Bosch. Daarbij volgen we enerzijds de wederopbouw van die stad vanaf het vertrek van de Duitse bezetter in 1944 en anderzijds de levens van vier vrienden die in de loop van het verhaal opgroeien van pubers tot volwassenen en uiteindelijk oude mannen. Deze opzet geeft de auteur tevens de gelegenheid om diverse maatschappelijke ontwikkelingen uit de tweede helft van de twintigste eeuw in zijn plot te verweven, zoals de komst van gastarbeiders, tabaksverslaving, scheidingen, het generatieconflict en homoseksualiteit en ook om de religieuze achtergronden en overtuigingen van zijn personages te belichten (de schrijver is predikant te Heusden). Een enigszins schematische roman die de aandacht gelijkelijk over personages en maatschappij verdeelt, niet altijd even diepgravend, maar met invoelbare hoofdpersonen, een mooi volle plot en goed geschreven. Verbaas (1962) schreef eerder onder andere 'De vierde vrouw'*.

Over Frans Willem Verbaas

Frans Willem Verbaas (1962) is een Nederlands theoloog, PKN-predikant, publicist en romanschrijver.

Biografie

Verbaas werd in 1987 dominee en diende tot 1999 de Hervormde gemeenten van Akkrum en Abcoude. Van 1999 tot 2002 was hij niet actief als predikant en woonde hij in Mali, als partner van een diplomaat. Hierna was Verbaas predikant in Schoonhoven en sinds 2005 ook betrokken bij de vacante gemeente Willige Langerak. Sinds april 2014 is hij predikant in Heusden bij de Nederlands Hervormde gemeente. Verbaas was medewerker van het Friesch Dagblad en Hervormd Nederland en schrijft tegenwoordig voor theologisch tijdschrift Interpretatie artikelen over het randgebied van theologie en literatuur. Zijn lijfcitaat is van Augustinus: Heb God lief en doe wat je wilt.

Frans Willem Verbaas is getrouwd met Marianne Verbaas-Pijl en heeft twee zoons.

Heilig vuur en Calvijn

He…Lees verder op Wikipedia