Boek
Nederlands

Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap

Franz Kafka (auteur), Willem Van Toorn (vertaler)
+1
Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap
×
Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap

Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap

‘Mijn schrijven ging over jou,’ luidt Kafka’s oordeel over zijn eigen literaire werk in ‘Brief aan mijn vader’. Veel van de teksten in deze verzameling (zoals de beroemde verhalen ‘Onderzoekingen van een hond’, ‘Het hol’ en ‘Bruiloftsvoorbereidingen op het land’) en zeker ook veel van de ‘Aforismen’ gaan bovendien over de verhouding van het individu tot de ander, de samenleving, de macht.
Ka
Titel
Brief aan mijn vader en andere teksten uit de nalatenschap / Franz Kafka ; vertaald en van een nawoord voorzien door Willem van Toorn
Auteur
Franz Kafka
Vertaler
Willem Van Toorn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Beschreibung eines Kampfes ; Beim Bau der chinesischen Mauer ; Zur Frage der Gesetze ; Das Ehepaar und andere Schriften aus dem Nachlass
Parallelle titel
Brief aan mijn vader en ander proza uit de nalatenschap
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
412 p.
ISBN
9789025308490 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een gelukkig mens is gevaarlijk

De Kafka-bundel vol mooie, kleine verrassingen, sluit af met de beroemde autobiografische 'Brief aan mijn vader'.

Dat is niet fijn. Het feestje duurt al tot middernacht, er gaan een paar mensen weg. Jij zit aan een tafeltje met taart en een glaasje benedictine. Ja hoor, daar komt hij aanzetten, de man die je slechts kent van een beleefde groet, en die met trillende stem móét vertellen dat hij overstroomt van geluk omdat hij met zijn meisje anderhalf uur in een zijkamertje heeft doorgebracht. Zeg maar dag tegen je genoeglijke afzondering.

Zo begint 'Beschrijving van een strijd', een verhaal van Franz Kafka (1883-1924), en die scène lijkt een beschrijving van overkomelijke hinder. Maar uit Brief aan mijn vader, de forse bundeling van proza uit de nalatenschap van de Tsjechische meester, nu verschenen in een nieuwe vertaling van Willem van Toorn, wordt duidelijk dat we hier met een pijnlijk hoofdthema te maken hebben, te karakteriseren als: de medemens én de wereld waarvan hij deel uitmaakt, zijn opdringerig.

De twee mannen gaan naar buiten, de onuitstaan…Lees verder

Bundel korte verhalen uit het werk van Franz Kafka (1883-1924) in een nieuwe vertaling van Willem van Toorn, die Kafka’s complete werk vertaalt. Het betreft een aantal wat langere teksten, zoals 'Beschrijving van een strijd' en 'Bruiloftsvoorbereidingen op het land', die in verschillende versies zijn opgenomen en veel zeer korte verhalen van soms een paar pagina’s. Ook opgenomen is 'Brief aan mijn vader', het centrale egodocument waarin veel literaire motieven uit Kafka’s werk doorklinken en dat veelal apart wordt uitgegeven. Een fraaie, relevante uitgave die Kafka’s thematiek - het machteloze individu dat zich schuldig voelt ten overstaan van de buitenwereld - helder als kristal en tegelijkertijd beklemmend en vervreemdend representeert.

De 'wij-zwakte' van Franz Kafka

Twee boeken, een van en een over Kafka, bieden dieper inzicht in zijn motieven om nergens bij te willen horen.

Franz Kafka (1883-1924), nu gezien als één van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw, vond het zelf allemaal even waardeloos wat er uit zijn pen kwam. Tijdens zijn leven publiceerde hij nauwelijks. "Ik kan niet schrijven", zegt hij in 1910 tegen zijn vriend Max Brod, "ik heb niet één zin geschreven waar ik achter sta."

Gelukkig geloofde deze Max Brod, zelf ook schrijver, wel in Kafka's talent, en niet zo'n beetje ook. Ieder verhaal dat ondanks Kafka's buitensporige zelfkritiek (en vaak dankzij Brods gesmeek en gevlei) toch gepubliceerd werd, kon rekenen op een jubelende krantenrecensie van Brods hand - tot grote gêne van Kafka zelf. Brods fanatieke verering van zijn vriend nam zelfs religieuze vormen aan: "De categorie van heiligheid (en niet die van de literatuur) is de enige categorie waarin Kafka's leven en werk eigenlijk kan worden gezien", noteert hij in 1937 in zijn biografie over de schrijver.

Het maakt het op zijn…Lees verder

Over Franz Kafka

Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur.

Kafka was aanvankelijk een staatsburger van Oostenrijk-Hongarije en meer in het bijzonder van de provincie Bohemen. Hij groeide op in de Duitstalige Joodse gemeenschap van Praag. Na het uiteenvallen van het Habsburgse keizerrijk en de oprichting van de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek in 1918 werd Bohemen bij die staat gevoegd en zodoende werd Kafka een Tsjecho-Slowaaks staatsburger. Hij verbleef ook enige tijd in Berlijn, de hoofdstad van de Weimarrepubliek. Dat maakte hem tot een typische Duitstalige en Midden-Europese auteur die niet gekoppeld kan worden aan een specifiek land. De benoeming van Kafka als 'Tsjechisch' auteur is daarom historisch incorrect omdat zijn taal niet Tsjechisch was en de staat Tsjechië niet beston…Lees verder op Wikipedia

Suggesties