Boek
Nederlands

De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme

Fred Brouwers (auteur)
+1
De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme
×
De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme

De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme

Muziekhistorisch onderzoek naar het leven en werk van Europese musici ten tijde van het nazisme.
Titel
De stalen pinhelm van Mozart : musici onder het nazisme
Auteur
Fred Brouwers
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2022
230 p. : ill.
Aantekening
Vervolg op Beethoven in de bunker : musici onder het nazisme : vereerd, verbannen, vergast
ISBN
9789462673564 (paperback)
Plaatsingssuggestie
784.7 (SISO) Klassieke muziek (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een muziekhistorisch onderzoek waarin auteur Fred Brouwers het leven en werk van Europese musici onder het nazisme beschrijft. Veel muzikanten ondergingen onder de nazi’s een tragisch lot, anderen werkten mee en beleefden gouden jaren. Weer anderen namen de benen omdat ze hun leven niet zeker waren. De titel van het boek verwijst naar een citaat van operettekoning Robert Stolz: 'Het lijkt wel alsof de nazi's Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld.' Ieder hoofdstuk van ‘De stalen pinhelm van Mozart’ behandelt een andere muzikant. Het boek is in een toegankelijke, informatieve en hier en daar speelse stijl geschreven. Voor lezers met verregaande interesse in het onderwerp. Met portretten in zwart-wit. Fred Brouwers (Leuven, 1948) is een Vlaams radio- en televisiepresentator en kenner en liefhebber van klassieke muziek. Dit is het vervolg op zijn eerdere werk ‘Beethoven in de bunker’.

Over Fred Brouwers

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rroemers

Fred Brouwers (Leuven, 29 januari 1948) is een Vlaams radio- en televisiepresentator en kenner en liefhebber van klassieke muziek.

Biografie

Hij studeerde in 1970 af als licentiaat Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Fred Brouwers was lange tijd leraar Engels en Nederlands in het katholiek middelbaar onderwijs en de normaalschool in Bokrijk. Sinds 1978 (en voor het laatst in 2011) presenteerde hij de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd. Hij presenteerde bij de Vlaamse openbare omroep (lang BRT(N), sinds 1/1/1998 VRT) ook op Radio 1 ('De Lange Mars', waarvoor hij drie keer werd genomineerd voor de Prijs van de Radiokritiek), Radio 2 ('Bij Bach op de koffie' en 'Politheek') en Radio Drie (nu Klara) tot hij met pensioen ging. Voor Radio Drie schreef en las hij de Brouwerijen, een speels naar hem genoemde serie cursiefjes over de klassieke muziekgeschiedenis met weetjes en merkwaardige gebeurten…Lees verder op Wikipedia