Boek
Nederlands

Knal die bal!

Fred Diks (auteur), Andrea Kruis (illustrator)
Sam en Noor zitten op voetbal bij DOS. Ze spelen tegen VOS. Gaan ze winnen? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Knal die bal!
Auteur
Fred Diks
Illustrator
Andrea Kruis
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, © 2019
45 p. : ill.
ISBN
9789020678499 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tweeling Sam en Noor voetbalt bij DOS. Beide kinderen spelen erg goed en willen later naar Spanje om daar te voetballen. Maar eerst is er de uitdaging tegen VOS, een zware tegenstander. Het verrassende schot van Roos zorgt voor een overwinning van 3-2. Als ze dit vieren, schiet Roel een vaas kapot. De bloemen die erin stonden, geven ze maar aan Roos. De auteur is zelf een fervent voetballiefhebber en heeft al veel boeken over voetbal op zijn naam staan, zoals de reeks over Koen Kampioen. De tekst is eenvoudig en voetbaltermen worden goed uitgelegd. Leuk zijn soms de stukjes tekst op rijm, waaronder een vlotte raptekst. Op elke pagina staat een leuke en vlotte, met waterverf ingekleurde pentekening van Andrea Kruis. De bladspiegel is royaal en speels van indeling. Ook voor niet voetballers een vlot geschreven verhaal. Derde boekje over de voetballende tweeling Sam en Noor, waarover eerder twee stripverhalen op AVI-niveau verschenen, zoals 'Mis'* (2018). AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Fred Diks

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Fred Diks (Gaanderen, 1 juli 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver, sportverslaggever en leraar.

Carrière

Voor uitgeverij Kluitman uit Alkmaar schrijft Diks verschillende boekenreeksen, veelal met een voetbalthema, zoals Koen Kampioen en de non-fictieboeken Voetbalsterren van pupil tot prof. Zijn eerste kinderboek verscheen in 2003.

In 2005 werd Diks gevraagd een nieuw deel in de boekenreeks De Kameleon te schrijven voor kinderen vanaf 7 jaar. In de jaren hierna schreef hij nog enkele van deze 'Junior'-delen. Deze Juniordelen werden geïllustreerd door Harmen van Straaten. Tevens schreef hij het 64e deel van de 'reguliere' Kameleon-boekenreeks, De Kameleon scoort!, dat uitkwam in 2006 en in 2008 een vervolg kreeg toen Zet 'm op, Kameleon! van zijn hand verscheen.

Koen K…Lees verder op Wikipedia