Daisy
Nederlands

De kleine Johannes : een verhaal van Frederik van Eeden

Frederik Van Eeden (auteur), Helene Bakker (bewerker)
Psychologisch sprookje over de kleine Johannes die volwassen moet worden.
Titel
De kleine Johannes : een verhaal van Frederik van Eeden / naverteld door Helene Bakker
Auteur
Frederik Van Eeden
Bewerker
Helene Bakker
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015 | Andere uitgaven
1 cd
Speelduur
01:38
Oorspr. uitgever
Eenvoudig Communiceren
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a444420

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Johannes doorloopt in het verhaal de fasen van kindertijd naar volwassenheid. In elke periode beleeft hij een avontuur met een sprookjesfiguur. Windekind staat voor kinderlijke fantasie, Witstik voor de schoolperiode, Pluizer en dokter Cijfer vertegenwoordigen het rationaliseren en onderzoeken. Aan het einde van zijn zoektocht sterft Johannes’ vader en dan is hij zelf compleet, met alle facetten van het menszijn geïntegreerd. Zwaar psychologisch sprookje uit de 19e eeuw, dat wel aan schoonheid inboet door deze ingekorte versie voor moeilijke lezers. Vooral interessant voor denkers die niet bang zijn voor filosofische taal. Voorzien van voorwoord, beschrijving van de hoofdpersonen en woordenlijst. Vanaf een jaar of 16.

Over Frederik Van Eeden

Frederik Willem van Eeden (Haarlem, 3 april 1860 – Bussum, 16 juni 1932) was een Nederlandse schrijver, vooral bekend geworden door zijn romans De kleine Johannes (1887) en Van de koele meren des doods (1900). Van oorsprong was hij huisarts en daarna psychiater. Van Eeden hield zich vaak diepgaand bezig met taal- en begripskritiek.

Leven

Frederik van Eeden was de zoon van de amateur-plantkundige Frederik Willem van Eeden en groeide op in een milieu waarin kunst en wetenschap een belangrijke rol speelden. In 1878 ging hij medicijnen studeren in Amsterdam. In 1886 promoveerde Van Eeden en vestigde hij zich te Bussum als huisarts, maar hij specialiseerde zich al snel geheel in de psychotherapie. In 1887 stichtte hij met de Goese huisarts Albert van Renterghem een praktijk voor psychoanalyse in Amsterdam, waaruit hij zich na twee jaar weer terugtrok.

In het begin van de jaren tachtig speelde Van Eeden een belangrijk…Lees verder op Wikipedia