Boek
Nederlands

Plu

Freek De Jonge (auteur), Erik Kriek (illustrator)
+1
Plu
×
Plu Plu
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een paraplu die Plu heet waait de lucht in als het ineens hard gaat stormen. Zal hij ooit nog teruggevonden worden? Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Verdwalen
Titel
Plu
Auteur
Freek De Jonge 1944-
Illustrator
Erik Kriek
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789047622956 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Weglopen - Verdwalen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Plu de paraplu staat in de hal van een groot herenhuis in een ton, samen met een wandelstok, een skistok en een hockeystick. Plu wordt door zijn eigenaresse de barones meegenomen om te winkelen met teckel Tim. Maar er komt noodweer en Plu waait weg; alleen het handvat heeft de barones nog vast. Plu landt in zee, wordt door een strandjutter en zijn kleindochter gevonden en oma maakt van Plu een prachtige vlieger. Zo ziet hij nog eens wat! Maar het touw breekt en Plu vliegt weer ver weg. Van de auteur en illustrator verscheen eerder als Gouden Boekje 'Met Annie en Joop naar de bioscoop'. Ook hier schetsen de wat nostalgische tekeningen een sfeer die doet denken aan de vijftiger jaren. Mooi ingekleurde tekeningen en grafisch goed verzorgd. Een leuk verhaal, ook goed om voor te lezen en zo nu en dan uitleg te geven bij woorden als barones en strandjutter. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Plu

Dit is een blinkend boekje. Blinkende boekjes blinken uit door hun bijzondere verhalen, geschreven door getalenteerde schrijvers. De tekeningen zijn gemaakt door illustratoren van over de hele wereld. Het is een nostalgisch boek dat ouderwets oogt. Plu is een paraplu. Hij staat in een houten ton in de hal van Het Grote Herenhuis samen met drie andere stokken: de oude wandelstok, de hockeystick en de skistok. Op een dag mag Plu mee gaan wandelen. De zon schijnt maar er dreigen donkere wolken aan de horizon. Wanneer het begint te regenen, steekt Barones Plu op. Grote druppels kletsen op zijn  kop. Een windstoot keert Plu binnenstebuiten en even later zweeft Plu door de lucht. Plu is bang. Hij valt in zee en wordt op het strand gesmeten. Zijn baleinen zijn verbogen en zijn stof gescheurd. Een hond tilt zijn poot op boven hem. Bij het opkomen van de zon wordt hij opgeraapt door een strandjutter en zijn dochter. De jutter verkoopt zijn waar op de markt en Plu wordt gekocht door een oma …Lees verder

Over Freek De Jonge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) is een Nederlands cabaretier. Hij werd bekend toen hij met Bram Vermeulen vanaf juni 1968 optrad als het sociaal geëngageerde Neerlands Hoop. In 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met zijn geconstrueerde conferences, waarbij hij als eerste een rode draad door zijn programma liet lopen.

Biografie

Freek de Jonge is geboren in het Groningse dorp Westernieland. Hij is de zoon van een hervormd predikant. Het gezin verhuisde naar Workum en later naar Zaandam en toen naar het dorp Kloetinge, tegenwoordig deel van de gemeente Goes. Toen hij 11 jaar was, stond De Jonge voor het eerst op een podium. Na het afronden van de HBS, wat maar met moeite lukte, ging hij culturele antropologie studeren in Amsterdam en werd hij lid van het Amsterdamsch Studenten Corps ASC/AVSV. Tijdens zijn studententijd ontmoette hij Bram Vermeulen en Johan Gertenbach, wat leidde t…Lees verder op Wikipedia

Suggesties