Boek
Nederlands

De val ; Pech ; Smithy

Friedrich Dürrenmatt (auteur), Ria van Hengel (vertaler)
Drie verontrustende en zwart-komische verhalen waarin de hoofdpersonen zich bewust zijn van hun naderende dood door moord of zelfmoord, maar zich daar niet tegen verzetten.
Titel
De val ; Pech ; Smithy
Auteur
Friedrich Dürrenmatt
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Sturz ; Die Panne ; Smithy
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
149 p.
ISBN
9789025309206 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met drie korte verhalen, uit het Duits vertaald, van de Zwitserse schrijver (1921-1990). De drie verhalen hebben gemeen dat de hoofdpersonen allen overlijden door moord of zelfmoord. Zij zijn zich bewust van dit onvermijdelijke einde, maar verzetten zich niet. In De Val wordt de leider van het Politburo omgebracht. In Pech wordt een vertegenwoordiger met autopech door drie vriendelijke oude heren een moord aangepraat, waarna hij zich verhangt. Ook Smithy, die al jarenlang werkt voor de maffia als opruimer van lijken, ontloopt uiteindelijk zijn eigen einde niet. De beschreven personen in deze boeiende verhalen uit de jaren vijftig zijn levensecht. Dürrenmatt wordt wel de Zwitserse Simenon genoemd. Deze drie verhalen staan bol van zwarte humor, pessimisme en mistroostigheid. In eenvoudige taal en met weinig woorden wordt de sfeer treffend aangeduid. Een aanrader.

Een Zwitserse Simenon

Ria van Hengel vertaalde de Duitstalige misdaadromans van Friedrich Dürrenmat.

 

Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) greep naar verluidt naar het misdaadgenre ook voor den brode, omdat andere genres (zijn toneelteksten) hem minder geld opleverden. Maar het misdaadgenre leverde weer andere frustraties op.

 

Hij legt ze in het nu door Ria van Hengel stijlvol vertaalde 'De belofte' in de mond van een voormalige commandant van de kantonpolitie in Zürich. De man doet tijdens een autorit van Chur naar de hoofdstad zijn beklag tegen de verteller, een schrijver die net een lezing heeft gehouden op een conferentie over misdaadromans in Graubünden. Geen groot succes, die lezing, weinig publiek omdat het gehoor een verhaal over Goethe verkiest, en wie er wel was vond er niet veel aan. 'U spreekt niet heel erg boeiend', aldus de commandant. De vraag is bovendien of de misdaadroman niet louter tijdverspilling is. De echte misdaad functioneert niet als een partijtje schaak, aldus de commandant, 'het individu valt buiten de bereken…Lees verder

Over Friedrich Dürrenmatt

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Elke Wetzig (elya)

Friedrich Dürrenmatt (Konolfingen, 5 januari 1921 — Neuchâtel, 14 december 1990) was een Zwitsers schrijver en schilder.

Leven

Dürrenmatt was de zoon van een dominee in het kanton Bern. Hij groeide in het Emmental op en bezocht in de stad Bern het gymnasium. Zijn hele leven lang was hij een fervent grafisch kunstenaar en maakte hij talloze tekeningen, schilderijen en karikaturen. In Zürich ging hij naar de universiteit, alwaar hij uiteenlopende zaken studeerde, waaronder filosofie, fysica, theologie en germanistiek; desondanks behaalde hij geen diploma. Hij werkte als journalist en schreef voor het cabaret. In 1952 verhuisde hij naar Neuchâtel. Zijn vroege proza stond onder invloed van Franz Kafka; reeds snel begon hij echter toneelwerk en luisterspelen te schrijven. In de vroege jaren 1950 schreef hij nog om den brode, en produceerde ook recensies, maar toch had hij zich reeds met zijn eerste toneelstuk, Es steht geschrieben…Lees verder op Wikipedia

Suggesties