De verdenking : misdaadroman

Friedrich Dürrenmatt (auteur), Ria van Hengel (vertaler), Walter Jens (nawoord)
Een Zwitserse rechercheur stelt zich als patie͏̈nt onder behandeling van een arts, wiens duistere oorlogsverleden hij tracht te onthullen.
Titel
De verdenking : misdaadroman
Auteur
Friedrich Dürrenmatt
Vertaler
Ria van Hengel
Nawoord
Walter Jens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Verdacht
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017 | Andere uitgaves
158 p.
ISBN
9789025306519 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekende Zwitserse auteur (1921-1990) heeft naast zijn beroemde drama's ook een aantal misdaadromans geschreven. 'De Verdenking' is er een van en gaat over de ten dode opgeschreven commissaris Bärlach die vanuit zijn ziekbed de achtervolging opent op een voormalig SS-arts. Maar al gauw worden de rollen omgedraaid en wordt de achtervolger de achtervolgde en schijnt de misdadiger te overwinnen. Ten slotte nadert redding en vindt de misdadiger de dood. Geen misdaadroman in de gangbare zin, maar meer een symbolisch verhaal over de zin van het leven, recht en gerechtigheid, misdaad en straf. Een thematisch sterk opgebouwde roman die door duidelijke taal en een heldere structuur en niet op de laatste plaats door de duidelijke visie van de auteur op het wereldgebeuren qua inhoud als ook literair op een zeer hoog niveau staat.

Hoe doorstaan we deze wereld?

De voortreffelijk vertaalde misdaadromans van Friedrich Dürrenmatt gaan over veel meer dan alleen een misdaad

Alle romans van de Zwitser Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) zijn misdaadromans, en tegelijkertijd veel meer. Want de meesterlijk geënsceneerde misdaden gaan hand in hand met satire en maatschappijkritiek en geven aanleiding tot bespiegelingen over schuld, moraal en toeval. Geen wonder dat deze romans al ruim een halve eeuw populair zijn bij een breed publiek en nu ook in het Nederlands worden ontdekt.

De nabij Bern als domineeszoon opgegroeide Dürrenmatt is naast Max Frisch de belangrijkste Zwitserse auteur sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar hij staat vooral bekend als toneelschrijver van grotesk-humoristische stukken als 'Het bezoek van de oude dame' , 'De fysici' en 'Romulus de grote'. Zijn misdaadromans dateren uit het begin van zijn loopbaan. Hij schreef ze om den brode voor een weekblad. Deze ook succesvol verfilmde romans hebben nog steeds grote invloed op jonge Zwitserse schrijvers, getuige het werk van de recentelijk bij…Lees verder

Over Friedrich Dürrenmatt

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Elke Wetzig (elya)

Friedrich Dürrenmatt (Konolfingen, 5 januari 1921 — Neuchâtel, 14 december 1990) was een Zwitsers schrijver en schilder.

Leven

Dürrenmatt was de zoon van een dominee in het kanton Bern. Hij groeide in het Emmental op en bezocht in de stad Bern het gymnasium. Zijn hele leven lang was hij een fervent grafisch kunstenaar en maakte hij talloze tekeningen, schilderijen en karikaturen. In Zürich ging hij naar de universiteit, alwaar hij uiteenlopende zaken studeerde, waaronder filosofie, fysica, theologie en germanistiek; desondanks behaalde hij geen diploma. Hij werkte als journalist en schreef voor het cabaret. In 1952 verhuisde hij naar Neuchâtel. Zijn vroege proza stond onder invloed van Franz Kafka; reeds snel begon hij echter toneelwerk en luisterspelen te schrijven. In de vroege jaren 1950 schreef hij nog om den brode, en produceerde ook recensies, maar toch had hij zich reeds met zijn eerste toneelstuk, Es steht geschrieben…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek