Een in Europa wonende Amerikaanse psychiater trouwt met een van zijn patie͏̈nten, wier schizofrenie hij weet te genezen, wat echter tot zijn eigen ondergang leidt.
Titel
Teder is de nacht
Auteur
F.Scott Fitzgerald
Vertaler
Henne Van der Kooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tender is the night
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2014 | Andere uitgaves
443 p.
ISBN
9789020414141 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de Eerste Wereldoorlog besluit de jonge Amerikaanse psychiater Dick Rivers in Europa te blijven. In de Zwitserse kliniek waar hij gaat werken ontmoet hij de rijke Nicole Warren, die daar verpleegd wordt voor een multiple persoonlijkheidsstoornis. Hij wordt verliefd op haar en als zij trouwen geeft hij zijn werk op. Ze vestigen zich aan de Rivièra, waar ze met hun twee kinderen een luxe leven leiden. Als Dick verliefd wordt op een bevriende actrice is dat het begin van zijn ondergang. De gebeurtenissen maken Nicole echter sterker en zij is het die het huwelijk beëindigt en met een ander trouwt. Dick keert berooid terug naar de VS, waar hij huisarts wordt. Fitzgerald is een belangrijk schrijver van de Amerikaanse Jazz Age (1919-1939). In zijn romans en korte verhalen, waarvan 'The great Gatsby' en deze de beste zijn, observeert hij scherp rijke Amerikanen in Europa. In deze mooie, maar wat rommelige roman uit 1934 geeft hij een raak beeld van rijke Amerikanen rond 1925 aan de Rivièra…Lees verder

Wolven om de blokhut

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Afl. 3: Tender is the night.

Hoe teder is de nacht eigenlijk in F. Scott Fitzgeralds roman Tender is the night uit 1934, een boek waarin bij nader inzien nogal wat dubieuze zaken als gangbaar en alledaags voorgesteld worden. En dan vooral als het om hoofdpersoon Dick Diver, psychiater, gaat. Hij lijkt in onze eenentwintigste-eeuwse ogen ondanks zijn aantrekkelijke en innemende verschijning een wat elitaire man, iets te verzot op jonge meisjes om in onze tijd ongeschonden door de ballotage te komen, zijn opvattingen hebben soms vaag racistische trekjes en hij lijkt me eerlijk gezegd ook een twijfelachtige therapeut: hij flirt met kwetsbare patiënten die daar last van hebben.

En toch: je proeft, ondanks die tekortkomingen, ook een soort vooroorlogs optimisme in alles, een voorspoedige wereld van veelbelovende mensen... tot het langzaamaan misgaat.

Natuurlijk, de titel Tender is the night staat als een huis, sommige critici vinden het Scott Fitzgeralds beste boek, het fungeert een beetje als Am…Lees verder