Tender is the night : a romance

F.Scott Fitzgerald (auteur), Arnold Goldman (redacteur), Richard Godden (inleider)
Een in Europa wonende Amerikaanse psychiater trouwt met een van zijn patienten, wier schizofrenie hij weet te genezen, hetgeen echter tot zijn eigen ondergang leidt.
Titel
Tender is the night : a romance / F. Scott Fitzgerald ; ed. by Arnold Goldman ; with an introd. and notes by Richard Godden
Auteur
F.Scott Fitzgerald
Redacteur
Arnold Goldman
Inleider
Richard Godden
Taal
Engels
Editie
[Repr.]
Uitgever
London: Penguin, [2010?] | Andere uitgaves
XLVI, 357 p.
ISBN
9780141183596 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een jonge Amerikaan, snel carrière makend als psychiater, vormt samen met een groep landgenoten tijdens de jaren twintig in Zwitserland een ietwat losgeslagen enclave. Hij trouwt met een patiënte, die nimmer geheel zijn evenknie wordt. In het web van frivole relaties vervaagt al spoedig deze huwelijksband en geleidelijk zinkt de hoofdpersoon weg in een onoverzichtelijk en ongeordend leefpatroon, zodat hij na terugkeer in Amerika uit het zicht van zijn milieu verdwijnt. Fitzgerald schildert in deze roman vooral een sfeer, de 'gay twenties' die voor hen die dit leefklimaat construeerden, uiteindelijk tot een wrange nasmaak leidden. De roman is binnen een klein milieu geschreven, waarvan de verhoudingen in snelle dialogen worden getypeerd. Het verhaal is nog steeds onderhoudend en trefzeker.

Suggesties