Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kroniek van een aangekondigde dood

Novelle over de gebeurtenissen rond de moord op een inwoner van een dorpje in Colombia, verteld door een dorpsgenoot en vriend van het slachtoffer.
Onderwerp
Wraak, Colombia
Titel
Kroniek van een aangekondigde dood
Auteur
Gabriel García Márquez
Nawoord
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Cronica de una muerte anunciada
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007 | Andere uitgaves
129 p.
ISBN
9789029077989

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De dag dat ze hem zouden doden...": dat is de ongewone aanhef van deze korte Zuid-Amerikaase roman, die zowat de kroniek wil zijn van een moord, door twee broers bedreven om de oneer te wreken die hun zuster was aangedaan. Het eigenlijke drama en dus ook het kader van de roman beslaat nauwelijks één uur in de tijd, maar in dat ene uur zitten, naast een haarfijne beschrijving van de gebeurtenissen zelf, voorgeschiedenis en omstandigheden verwerkt die tot de moord hebben geleid en hem meer en meer een ritueel karakter geven, hem doen voorkomen als de afsluiting van een onontkoombaar proces met tragische allures. Andermaal toont de Colombiaanse auteur hierbij aan over ruimschoots voldoende vormbeheersing te beschikken om dit voor ons eerder exotische gegeven van Zuid-Amerikaanse schijn-bravoure bijna hallucinant te laten overkomen, ook al weet men van bij de aanhef al waarop het drama zal uitlopen. [Hugo Van Hoecke]
Deze novelle verhaalt de omstandigheden rond de moord op Santiago Nasar, gepleegd door de tweelingbroers Vicario in een dorp in Guijara. In deze Columbiaanse streek is Màrquez in 1928 geboren en daar speelt zich eveneens zijn ook hier niet geëvenaarde meesterwerk 'Honderd jaar eenzaamheid' af. Het verhaal wordt op niet-lineaire wijze verteld door een dorpsgenoot en schoolvriend van Santiago m.b.v. getuigenissen van een groot aantal dorpelingen. Het boek draagt kenmerken van Màrquez eerdere werk. Men vindt bijvoorbeeld weer de afstandelijke verteltrant die onder meer maakt dat de humor nergens misplaatst is, de originele, vaak terloopse, pittoreske details en het bovennatuurlijke. De kwaliteit van het boek beantwoordt aan wat van deze auteur verwacht mag worden. In deze druk is ook opgenomen 'Het verhaal van het verhaal' over de ontstaansgeschiedenis van deze op ware gebeurtenissen gebaseerde novelle. Nieuw is een nawoord van Tommy Wieringa (6 blz.). Kleine druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia

Suggesties