Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een 10-jarige Frans-Afrikaanse jongen, blanke Franse vader, zwarte Tutsi moeder, ziet zijn gelukkige kindertijd in Burundi veranderen door de burgeroorlog.
Titel
Klein land
Auteur
Gaël Faye
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petit pays
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, [2019] | Andere uitgaven
206 p.
ISBN
9789048855605 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verdwenen wereld

De kleine Gabriel, kind van een Franse, blanke vader en een Rwandese Tutsi-moeder, haalt met zijn vriendjes kattenkwaad uit tussen de mangobomen in Burundi. De jongen weet het nog niet, maar zijn kinderwereld staat op instorten. Eerst gaan zijn ouders scheiden en vervolgens, in 1993, spat het hele land uit elkaar. Een jaar later begint in buurland Rwanda een verschrikkelijke genocide, die hem zijn halve familie zal kosten. Zijn zusje en hij worden onherroepelijk verbannen uit het land van hun kindertijd en naar Frankrijk geëvacueerd.

Klein land, de debuutroman van de Frans-Rwandese Gaël Faye, roept de geuren en kleuren op van een voorgoed verdwenen wereld en vertelt een universeel verhaal van teloorgegane paradijzen en verloren onschuld, van verscheurdheid en identiteit. De kracht ervan schuilt in de ongewoon luchtige toon, want ondanks alle verschrikkingen is Klein land een onwaarschijnlijk poëtische, optimistische roman, waar de levensvreugde vanaf spat.

Vertaald door Liesbeth van Nes, Hollands Diep, 208 blz., 19,99 € (e-boek 9,99 €). Oorspronkelijke titel: 'Petit pays'.

De jaren negentig van de twintigste eeuw. Gaby is een jongen van tien jaar. Zijn vader is Frans en blank, zijn moeder is Rwandese, zwart en Tutsi. Samen met zijn vriendjes uit dezelfde straat beleeft hij een gelukkige kindertijd in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Als zijn ouders scheiden, blijven hij en zijn zusje bij hun vader wonen. Langzamerhand verandert de onbezorgde tijd: de burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s dringt hun leven binnen, de genocide maakt een eind aan Gaby’s onschuld. De boeken die hij leent van een buurvrouw maken het hem mogelijk om de verschrikkingen het hoofd te bieden. Als hij twintig jaar later vanuit Frankrijk teruggaat, realiseert hij zich wat er allemaal gebeurd is. Het ik-verhaal dat je letterlijk naar de keel grijpt is geïnspireerd op de jeugd van de schrijver, een succesvolle Franse rapper. Hoewel er vreselijke dingen gebeuren, blijft de toon licht. De zinnen zijn poëtisch, muzikaal en er spreekt een enorme liefde uit voor het Afrikaanse land en …Lees verder

Over Gaël Faye

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thesupermat

Gaël Faye (Bujumbura, Burundi, 1982) is een zanger, rapper, singer-songwriter en auteur van Frans-Rwandese afkomst, geboren als zoon van een Franse vader en een Rwandese moeder.

Biografie

Levensloop

In 1995 verhuisde het gezin naar Frankrijk vanwege de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's. Hij bracht zijn jeugd door in het departement Yvelines, waar hij kennis maakte met de wereld van de rap en de hiphop.

Hij studeerde aan een école de commerce en behaalde een master. Later ging hij gedurende twee jaar bij een investeringsfonds werken in Londen. Vervolgens verliet hij Londen om van muziek en schrijven zijn beroep te maken. In zijn jeugd had hij immers de rap en de hiphop ontdekt.

Later verhuisde hij naar de Rwandese hoofdstad Kigali, waar hij samen met zijn vrouw en twee kinderen leeft.

Lees verder op Wikipedia