Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog probeert soldaat en boer Newton Knight in Jones County, Mississippi een vrijstaat te stichten met vrijheid en gelijke rechten voor zwarten.
Titel
Free state of Jones / directed by Gary Ross ; written by Gary Ross [e.a.]
Regisseur
Gary Ross
Componist
Nicholas Britell
Acteur
Matthew McConaughey Gugu Mbata-Raw Keri Russell Christopher Berry
Taal
Engels
Uitgever
Entertainment One, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
ca. 134 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8713045247690

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm (2016) van schrijver/regisseur Gary Ross (The hunger games). Newton Knight (Matthew McConaughey) is verpleger in Mississippi tijdens de Burgeroorlog. Als hij ontdekt dat de rijken buiten de strijd mogen blijven als ze tenminste twintig slaven hebben, deserteert hij en sluit zich aan bij een groep gevluchte slaven. Berend Jan Bockting (Volkskrant 1-9-’16) kent slechts 2 sterren toe: ‘Een aantal vaste ingrediënten voor een gedegen Oscardrama is aanwezig, in Free State of Jones, maar zelden stak een filmscenario zo ontstellend rommelig in elkaar.' Angus Wolfe Murray (eyeforfilm.co.uk) was positiever en geeft 3,5 van 5 sterren: ‘Some films need to tell their tale and this is one of them. It encompasses the contradictions of what it means to belong to a free world only to discover the futility of hope when faced with man's inhumanity and fear of change.’ Zo ook Peter Bradshaw van The Guardian die 4 van 5 sterren gaf: ‘This audacious, visceral, beautifully shot story o…Lees verder

Over Gary Ross

Gary Ross (Los Angeles, 3 november 1956) is een Amerikaans filmregisseur en scenarioschrijver. Hij werd genomineerd voor de Academy Award voor beste script in 1988 (voor Big) en 1993 (voor Dave) en zowel voor die voor beste script als die voor beste film in 2003 (voor Seabiscuit. Meer dan vijf andere prijzen kreeg hij daadwerkelijk toegekend, waaronder een Saturn Award voor Big en een Golden Satellite Award voor Pleasantville.

Ross is getrouwd met Allison Thomas, die als producente meewerkte aan Pleasantville, Seabiscuit en The Tale of Despereaux. Hij is een zoon van de in november 2008 overleden scenarioschrijver Arthur A. Ross, die onder meer Creature from the Black Lagoon en The Creature Walks Among Us schreef. Ross werkt als schrijver en producent mee aan een remake van zijn vaders Creature from the Black Lagoon, die naar planning in 2011 in première gaat.


Lees verder op Wikipedia