Boek
Nederlands

Het abc van Gaston Durnez

Gaston Durnez (auteur), Jacques Maes (illustrator), Lise Braekers (illustrator)
Dit ABC-boek nestelt zich in de eeuwenoude traditie van alfabetboeken, maar voegt er een moderne en speelse toets aan toe. Bij elke letter hoort een dier: soms een echt dier, soms een fantasiebeest. En een fiets om van de ene letter naar de andere te fietsen.
Deze unieke poëzie zit boordevol taalhumor en taalspel, rijm en ritme, fantasie en kolder. Een ontdekking voor zowel kinderen als volwa
Onderwerp
Letters
Titel
Het abc van Gaston Durnez
Auteur
Gaston Durnez
Illustrator
Jacques Maes 1984- Lise Braekers 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Sint-Niklaas]: Abimo, 2015 | Andere uitgaven
[64] p. : ill.
ISBN
9789462344082 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Taal (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het abc van Gaston Durnez

Alfabetboeken ... we kennen ze wel. Met elke letter wordt een woord gemaakt en tegelijkertijd wordt het alfabet in de kijker gezet. Deze keer is het niet anders. Bij elke letter hoort een dier dat al dan niet verzonnen is. De fiets die we vooraan op de kaft zien, dient om van letter naar letter te rijden. De auteur speelt met taal, rijmt, gebruikt fantasie en humor in zijn tekstjes en gedichten over dieren. Al gaat het om een uniek stukje poëzie, toch vind ik dat er soms wordt gerijmd om te rijmen. De tekeningen maken dan weer veel goed. Ze zijn werkelijk prachtig en liften het boek op naar een hoger niveau. Dieren zijn een dankbaar onderwerp voor kinderen en de gedichten zijn erg toegankelijk. Voor hen is dit boek vast een aangename kennismaking met het alfabet. 


Over Gaston Durnez

Gaston Cyrille Durnez (Wervik, 9 september 1928 – Lier, 22 november 2019) was een Vlaamse dichter, prozaschrijver en journalist.

Journalistieke carrière

Hij was de zevende zoon in een arbeidersgezin met elf kinderen. In mei 1945, hij was toen zestien jaar, begon Durnez als journalist te werken voor De Nieuwe Standaard, later voor De Nieuwe Gids, 't Vrije Volksblad en Het Nieuws van den Dag. Vanaf 1953 schreef hij voor De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij verliet deze kranten slechts voor een periode tussen 1966 en 1969 waarin hij redacteur was voor de kranten van de Brabant Pers (Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad) en voor Het Volk, en literair adviseur bij uitgeverij Van In. Hij ging in 1992 met pensioen, maar hij bleef productief met columns en biografieën.

Durnez was initiatiefnemer van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging …Lees verder op Wikipedia