Boek
Nederlands

Bengeltjes

Geert De Kockere (auteur), Johan Devrome (illustrator)
+1
Bengeltjes
×
Bengeltjes Bengeltjes
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Bundel met gedichten over kinderen, wiens voor- en achternamen met dezelfde letter beginnen. Met paginagrote tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar .
Onderwerp
Letters
Titel
Bengeltjes / gedichten Geert De Kockere ; met prenten van Johan Devrome
Auteur
Geert De Kockere
Illustrator
Johan Devrome
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-157-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het is niet de eerste keer dat Geert de Kockere een alfabetboek maakt. Een straatje zonder eind (1997) was al bewoond door kinderen van Anneliesje tot Zeb. De nieuwe bundel laat zesentwintig bengeltjes de revue passeren, van Aardje tot Zieltje. Net als in zijn vorige bundels is de invloed van de oude bakerrijmen duidelijk in de nonsensikale associaties en in het klank- en woordspel, waarbij herhalingen het ritme bepalen. De namen in dit boek zijn echter veel ongewoner, voor en achternaam allitereren en er steken echte vondsten tussen zoals 'Aardje Averechts' of 'Zieltje Zorgeloos'. Ook van de woordspelletjes kun je af en toe echt snoepen: "Bolle Belle / heeft een zakje / karamellen, / heeft een broekje / met bretellen, / heeft een buikje / dat kan tellen. / Hoezo, / dat kan tellen? // Tot vier of tot zeven? // Nee, gewoon, / tot er niets meer in zit, / in dat zakje karamellen." Ook een verrassend speels slot als in Hansje Huilebalk kan tellen. Hansje moet altijd traantjes vegen…Lees verder
Een bundel met 26 versjes over kinderen, poppetjes, mannetjes en vrouwtjes waarbij de eerste letter van de voor- en achternaam hetzelfde is. Bij iedere letter van het alfabet is een persoon bedacht (Kareltje Koek, Liesje Lellebelle, Ivan Iets, Cis Curieuzeneus) De achternaam geeft meestal al een indicatie van de strekking van het versje. De gedichten zijn tussen de acht en de vijftien regels lang en hebben een afwisselend rijmschema. De inhoud van de versjes lijkt soms willekeurig gekozen, omdat het bijvoorbeeld moet rijmen, waardoor ze soms wat inhoudsloos lijken. Ze bevatten veel lastige woorden en begrippen (karamellen, Averechts, Drommelse, geweend). Op iedere pagina staan twee gedichten, waarnaast een paginagrote tekening in felle, diepe kleuren is afgebeeld die betrekking heeft op het thema van één van de gedichten. Een mooi verzorgd boek met soms wat moeilijke, onbegrijpelijke en gezochte gedichten voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties