Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Helena : roman

Geert De Kockere (auteur)
De schepper is ontevreden over zijn werk en vernietigt zijn hele schepping. Hij probeert het nog een keer, en maakt een nieuwe wereld met nieuwe bewoners. Maar wederom maakt hij kleine foutjes. Uiteindelijk wordt hij zelfs verliefd op de eerste vrouw die hij schiep, wier leven je volgt.
Onderwerp
Scheppingsverhaal
Titel
Helena : roman
Auteur
Geert De Kockere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2011
303 p.
ISBN
9789089241498 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bedoeling van dit boek was allicht om een gedachte-experiment te brengen dat je verder aan het denken zet over het leven en de schepping. Dat lijkt evenwel maar voor een klein stukje gelukt te zijn. Helena draait om de (onbenoemd gehouden) schepper die zijn schepping als mislukt beschouwt en het hele zaakje herbegint. Hij wil iets beters op poten zetten, en niet meer dezelfde fouten maken als in zijn vorige schepping, waar hij er soms de aandacht niet genoeg had bijgehouden. Op dat punt word je al meteen teleurgesteld. De ‘nieuwe schepping’ is op geen enkel punt verschillend van de vorige. Alles blijft zoals het was, maar de schepper amuseert zich met het manipuleren van de mensen, door hen bijvoorbeeld jaloersheid toe te ‘denken’. De wereld heeft in werkelijkheid geen verleden, maar die denkt de schepper erbij, zodat iedereen aanneemt dat er een verleden is en zich dat ook actief herinnert. Dat gegeven ondermijnt het verhaal, en enkel het gedachte-experiment blijft over.
Lees verder
De schepper is ontevreden over zijn werk en vernietigt zijn hele schepping. Hij probeert het nog een keer, en maakt een nieuwe wereld met nieuwe bewoners. Maar wederom maakt hij kleine foutjes. Uiteindelijk wordt hij zelfs verliefd op de eerste vrouw die hij schiep, wier leven de lezer volgt. De auteur (1962) was journalist, maar debuteerde in 1989 als kinderboekenauteur. Inmiddels publiceerde hij tientallen werken, voor alle leeftijden. Dit boek is zijn eerste roman voor volwassenen. De overheersende thematiek is het scheppen. In de brede zin van het woord, want de alwetende verteller in dit experimentele verhaal schaart zowel God, kunstenaars, zwangere vrouwen en lezers onder deze noemer. In een humoristische taal schotelt de auteur enkele lichte filosofische ideeën voor. Het is storend dat hij daarbij zijn publiek onderschat en nagenoeg elke originele vondst te expliciet uitlegt. Daardoor verdwijnt de magische sfeer waarnaar de auteur leek te streven. Desalniettemin weet de schrijv…Lees verder

Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met be…Lees verder op Wikipedia