Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages

Geert Mak (auteur), René Van Stipriaan (auteur)

Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages

In de reeks:
Extra onderwerp
Algemene geschiedenis
Titel
Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages
Auteur
Geert Mak René Van Stipriaan
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bert Bakker, 2007 | Andere uitgaven
319 p. (22 cm)
Aantekening
Met lit. opg
ISBN
9053337040 9789053337042
Plaatsingssuggestie
903 (SISO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 111 vlot leesbare ooggetuigenverslagen wordt de lezer door de eurocentrische wereldgeschiedenis gevoerd. Een grote lijn valt te herkennen, maar het gaat de schrijvers vooral om de individuele parels. Toch hadden de schrijvers wel iets evenwichtiger te werk mogen gaan. Van de ruim 300 blz. behandelen er 150 de 20e eeuw. De 16e-19e eeuw moeten het met 80 blz doen. Oudheid en de Middeleeuwen vullen de rest. De auteurs maken er zich in de inleiding te gemakkelijk vanaf; pas vanaf de 16e eeuw meer materiaal, de 18e eeuw nogal saai? Beter zoeken was op zijn plaats geweest. De titel dekt de lading zeker niet. Aan grote schrijvers overigens geen gebrek; Petrarca, Boccaccio, Babel, Paustovski, Orwell. Toch, 'Ooggetuigen' is het werk van journalisten, niet van historici. Daardoor heeft het een nogal obligaat karakter. Als leesboek geslaagd, als hink-stap-sprong door de geschiedenis niet. Paperback, kleine druk.

Over Geert Mak

Geert Ludzer Mak (Vlaardingen, 4 december 1946) is een Nederlandse journalist en non-fictieschrijver.

Levensloop

Mak groeide op in Leeuwarden, als nakomertje in het gezin van de gereformeerde predikant Catrinus Mak en Geertje van der Molen. Hij studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werkte hij als fractiemedewerker bij de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). In 1973 werd hij docent staats- en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van De Groene Amsterdammer, daarna was hij verbonden aan de buitenlandredactie van VPRO-radio en aan NRC Handelsblad, waar hij zich vooral bezighield met stedelijke en immigratieproblematiek.

Tegelijkertijd was hij actief in de groep journalisten en auteurs die zogenaamde literaire non-fictieboeken nieuw leven wilden inblazen. In dat kader stelde hij twee bundels same…Lees verder op Wikipedia

Suggesties