Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gesprekken met mijn dode god

+1
Gesprekken met mijn dode god
×
Gesprekken met mijn dode god Gesprekken met mijn dode god

Gesprekken met mijn dode god

Het levensverhaal van de vader van de schrijver, de Vlaamse vakbondsman August Vanistendael (1917-2003).
Titel
Gesprekken met mijn dode god
Auteur
Geert van Istendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009 | Andere uitgaven
302 p.
ISBN
9789045015996 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zo ging dat toen

Zonen plegen eerst een vadermoord en richten dan een monumentje voor hun verwekker op, bijvoorbeeld met een boek. Een dubbelgesprek met Geert van Istendael en Marcel Vanthilt.

Marcel Vanthilt: 'Mijn vader had op geen beter moment kunnen sterven'

Tot ver in de twintigste eeuw bleef Limburg diep katholiek. Maar in de Rode Straat in Sint-Truiden woonde in de eerste helft van de eeuw nog echt proletariaat met communistische ideeën. Ondertussen was rond het kamp van Beverlo, met zijn 30.000 soldaten, Leopoldsburg ontstaan, dat al evenmin door vrome landlieden werd bewoond.

In de Truiense Rode Straat dwong een ambitieuze kapelaan respect af door een levende rat de kop af te bijten. Hij ontfermde zich over een pienter jongetje uit zo'n communistisch gezin, gaf het de kans om te studeren, maar liet het aan zijn lot over toen het zich niet tot het priesterschap geroepen voelde. Dat knaapje was August Vanistendael (1917-2003), die een spilfiguur werd in de internationale christelijke vakbeweging - en de vader van schrijver Geert van Istendael (62).

In Leopoldsburg, vol soldaten op zoek naar feest en vertier, stampte een gewezen beroepsmilitair me…Lees verder

Van Guske tot don Augusto

Geert van Istendael beitelt in Gesprekken met mijn dode god een monument voor de grote vakbondsman die papa August ooit is geweest, maar waar blijft de vader van vlees en bloed?

'In 1960 had hij twee miljoen vierhonderdduizend kilometer afgelegd in vliegtuigen, dat is zestig keer de omtrek van de aarde.' Je zult als zoon van dertien maar een papa hebben die zonder astronaut te zijn in een jaar tijd zoveel mileage bij elkaar vliegt. Het overkwam dus Geert van Istendael die zijn vader August meer niet dan wél zag. Vanistendael senior is zes jaar geleden overleden en het leek Van Istendael junior nu eindelijk tijd om met zijn verwekker in het reine te komen. In Gesprekken met mijn dode god zoomt Van Istendael in op de scharniermomenten uit het leven van zijn vader, 'mager jong uit een armzalig nest van elf koters'. Resultaat: een successtory van een man die zich omhoogstudeerde en -wroette tot secretaris-generaal van het Internationaal Christelijk Vakverbond, maar die tegelijk dus ook in het familiale en persoonlijke leven van zijn vrouw en vier kinderen nagenoeg onzichtbaar bleef.

Van Istendael kiest voor de vlucht v…Lees verder

De Vlaming Geert Istendael (1947) schrijft over zijn vader August Vanistendael een bewonderende biografie. Hij doet dat in vier hoofdstukken met veertien paragrafen, stuk voor stuk sprankelende portretjes van een groot vakbondsman, die de hele wereld rondreisde en vooral veel betekende voor Afrika en Zuid-Amerika. Katholiek in hart en nieren, maar met een opgeruimde en vooral oecumenische geestdrift. Ergens typeert hij hem als een 'charmante' man, in de oorspronkelijke betekenis van het woord: hij die betovert. Hij zag ook de toekomst: Europa en Christendom zijn niet langer het centrum van de wereld, die zeker een wordt in een technische beschaving. Hij veracht de tijd van Constantijn de Grote, waar de Kerk de verbinding gaat vormen met de macht. Overal is zijn wekroep te horen dat er sterke vakbonden nodig zijn, omdat een dik varken niet weet dat een mager beest honger heeft. Solidariteit en gemeenschapszin: twee deugden die deze dichterlijke figuur, in 1917 geboren in een vluchtelin…Lees verder

Over Geert van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, officieel Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Achtergrond, opleiding en journalistieke carrière

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanis…Lees verder op Wikipedia