Boek
Nederlands

Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land

+1
Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land
×
Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land

Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land

Aan de hand van thema's als geschiedenis, collaboratie en verzet, de IJzerbedevaart, de taal, Brussel, Voeren, wordt Belgie͏̈ beschreven en worden vooroordelen en cliché's daaromtrent bestreden.
Titel
Het Belgisch labyrint : wakker worden in een ander land
Auteur
Geert van Istendael
Taal
Nederlands
Editie
16de, geactualiseerde en uitgebreide dr.
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005 | Andere uitgaven
304 p.
ISBN
90-295-6252-8
Plaatsingssuggestie
935 (SISO) België (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sire, il y a encore un Belge

Geert Van Istendael is een schoon mens, in de oer-Vlaamse betekenis van dat woord. Het vrouwvolk monstert zijn Romeins-grijze kop met meer dan gewone aandacht, het mansvolk weet zijn erudiet gezelschap bij een pint te appreciëren. Van Istendael is een schoon mens omdat hij je steeds weer op het verkeerde been zet. Hij is Belgicist, én Flamingant, én bewonderaar van Walen en Duitstaligen. Hij houdt van én haat dit ingewikkelde land met evenveel passie als inlevingsvermogen. Hij is zelf een intellectueel en gevoelslabyrint dat op zijn beurt een labyrint van een land omschrijft. Dat levert, het kan niet anders, boeiende lectuur op.

En voor hem een basisinkomen. Want de oorspronkelijke versie, bijna met tegenzin geschreven in 1989, na lang geduldig zeuren van zijn Nederlandse uitgever, die dit land voor Ollanders verklaard wilde zien, is na twaalf jaar één van de best verkopende politieke boeken over België geworden, een standaardwerk waarnaar, net als naar "de Luyckx", eerbiedig verwez…Lees verder

Koningsgezindheid met een monkelllachje

In zijn bestseller Het Belgisch labyrint legt Geert van Istendael het fenomeen België uit aan Nederlanders. In een nieuwe, volledig herziene druk van zijn Belgiëboek wordt het 'zeer Belgische verschijnsel' van de koterij uitvergroot tot een metafoor van het hele land.

meert van Istendael draagt de veertiende, geheel herziene druk van zijn bestseller Het Belgisch labyrint op aan onze kroonprins Filip en zijn echtgenote, prinses Mathilde. Met dit soort ironie op de eerste bladzijde kan een boek natuurlijk niet meer stuk. De eerste versie uit 1989 was opgedragen aan wijlen Kris Borms, Udette van Boven, Gui Polspoel, Dirk Sterckx en Tuur van Wallendael, de harde kern van de binnenlandredactie van de toenmalige BRTN. De vraag is dan ook hoe de ondertitel van het nieuwe boek Wakker worden in een ander land zich verhoudt tot de recente geschiedenis van het koninkrijk. Waar situeert zich volgens Van Istendael de hoop van België dezer dagen? Duidelijk niet in de media, maar wellicht toch ook niet in de vrucht van het prinselijk huwelijk? ,,Trap niet op België, sta niet toe dat dit koninkrijk verdwijnt. Want als België niet bestond moest Europa het uitvinden.'' Dat is het leidmotief van een passioneel verhaal over België. Vol haat en liefde, en zeer s…Lees verder

Hoe zit België in elkaar? De (turbulente) geschiedenis, de (ingewikkelde) politieke structuur, de (problematische) drietaligheid: het hele labyrint van Belgische eigenaardigheden wordt door de schrijver/journalist Geert van Istendael verkend en - voor zover mogelijk - ‘verklaard’. Het boek, dat voor het eerst in 1989 verscheen, is alweer aan de zestiende druk toe. Na de verklaring 'O dierbaar België' volgen 12 hoofdstukken over de onderwerpen geschiedenis, de taalgrens, kerk en politiek. In deze laatste druk die ter ere van het 175-jarig bestaan van België verscheen, zijn de hoofdstukken over de IJzerbedevaart en politiek aangepast en is een nieuw nawoord toegevoegd.

Over Geert van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, officieel Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Achtergrond, opleiding en journalistieke carrière

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanis…Lees verder op Wikipedia