Boek
Engels

Middlemarch : a study of provincial life

George Eliot (auteur)

Middlemarch : a study of provincial life

In de reeks:
In de eerste helft van de 19e eeuw verliest een jonge ambitieuze arts zijn illusies en integriteit door zijn huwelijk met een mooi maar oppervlakkig meisje.
Titel
Middlemarch : a study of provincial life / introd. E.S. Shaffer
Auteur
George Eliot
Taal
Engels
Uitgever
London: David Campbell, 1991 | Andere uitgaven
XLI, 888 p.
Aantekening
Verfilmd voor televisie door Anthony Page in 1994.
ISBN
1857150066 9781857150063

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

George Eliot (pseudoniem van Mary Ann Evans, 1819-1880) geldt als een van de belangrijkste romanschrijvers van haar eeuw, en "Middlemarch" (1871-2) wordt algemeen gezien als haar meesterwerk. Hierin schetst ze de verschillende bewoners van een fictief dorpje op het Engelse platteland anno 1830, en kan ze aan de hand van hun levens, hun onderlinge relaties en hun ambities een aantal belangrijke thema's (zoals vrijheid, ontplooiing, zelfinzicht, en je eigen maatschappelijke rol) uitwerken. Bovendien komen alle figuren op meesterlijke wijze uit de verf, vooral Dorothea Brooke en de jonge arts Lydgate, allebei verkeerd getrouwd maar toch proberend er het beste van te maken. Een enorm canvas, maar het resultaat geldt terecht als een van de grootste romans van de negentiende eeuw. Het nawoord en het notenapparaat hadden beide iets uitgebreider gemogen, maar deze tweede vertaling (de eerste verscheen al in 1872) is meer dan uitstekend, en de prachtige gebonden uitgave (met leeslint en in een…Lees verder

Over George Eliot

Mary Anne Evans (Nuneaton, Warwickshire, 22 november 1819 – Londen, 22 december 1880), bekend onder haar pseudoniem George Eliot, was een Engelse schrijfster en dichteres. Ze was ook journalist en vertaler en behoort tot de toonaangevende schrijvers van het victoriaanse tijdperk.

Levensloop

Jeugd

Mary Anne Evans werd geboren op het landgoed Arbury Hall, waar haar vader rentmeester was. Ze verwerkte veel jeugdherinneringen in haar boeken, vooral in The Mill on the Floss.

Ze ging eerst naar school in Nuneaton en daarna tussen haar dertiende en zestiende naar een kostschool in Coventry. In Nuneaton raakte ze bevriend met haar onderwijzeres Maria Lewis, een evangelische christen, met wie ze nog jaren bleef corresponderen. Naast haar schoolopleiding las ze veel. Ze had toegang tot de bibliotheek van Arbury Hall, waar ze kennismaakte met de klassieke Griekse schrijvers.

In…Lees verder op Wikipedia