Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

New Grub street

George Gissing (auteur), Mario Molegraaf (vertaler)
Drie schrijvers cirkelen om elkaar heen in de Londense literaire wereld van 1882.
Titel
New Grub street
Auteur
George Gissing
Vertaler
Mario Molegraaf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
New Grub street
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
559 p.
ISBN
9789044628661 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wie schrijft, die lijdt

New Grub Street is een roman van 1891, maar brandend actueel, zelfs voor de Facebookgeneratie. Het confronterende verhaal van de Londense broodschrijvers is nu beschikbaar in een nieuwe Nederlandse vertaling.

Er bestaat een anekdote over Alexandre Dumas en die gaat als volgt: de jonge schrijver loopt hoopvol het kantoor van een uitgever binnen en krijgt te horen dat zijn manuscript uitstekend bevalt. 'Wij zullen in de toekomst graag publiceren wat u schrijft', zo beweert de uitgever, 'op voorwaarde dat u zich eerst een reputatie kweekt.' Dumas roept daarop uit: 'Maar hoe kan ik een reputatie opbouwen als niemand mij publiceert?'

Het is het dilemma van elk aankomend schrijver. Talent alleen is niet voldoende, je moet dat talent adverteren. Netwerken, jezelf in de markt zetten, je niche vinden en je publiek via alle mogelijke kanalen bewerken. Eenunique selling proposition helpt - marketingjongens kunnen dat zo goed uitleggen. Gelukkig slaagde Alexandre Dumas erin zichzelf te verkopen, maar de ziel van een zakenman en die van een kunstenaar huizen zelden in hetzelfde lichaam.

Kijk naar George Gissing (1857-1903), een schrijver wiens talent omgekeerd evenredig was aan zijn succ…Lees verder

Deze roman uit 1891 speelt zich af in de Londense literaire wereld vanaf 1882. Binnen een grote groep personages volgen we met name drie schrijvers. Jasper Milvain is een jonge criticus die zonder enige gêne toegeeft dat hij niets anders ambieert dan geld, roem en comfort, maar die dat met zoveel openhartigheid rondbazuint dat hij een merkwaardige charme krijgt. Edwin Reardon daarentegen is een armlastig auteur wiens onvermogen om zijn serieuze literaire ideeën in een leesbaar boek te vertalen zowel hemzelf als zijn vrouw tot wanhoop brengt. Alfred Yule tenslotte is een oude rancuneuze schrijver die zich door alle literaire tijdschriften bespot voelt. Zijn slechte humeur werpt een schaduw over zijn huishouden; wanneer zijn dochter aandacht van Yule's kwelgeest Milvain krijgt, breekt de hel los. Een zeer lange, maar goed geschreven en tot de laatste pagina boeiende roman, psychologisch doorwrocht en met een bijzonder levendig tijdsbeeld. Het vechten om een plek onder de literaire zon i…Lees verder

Over George Gissing

George Robert Gissing (Wakefield, 22 november 1857 – Saint-Jean-Pied-de-Port, 28 december 1903) was een Engels schrijver uit het laat-victoriaanse tijdperk. Het werk van Gissing geeft een beeld van de sociale verhoudingen in het victoriaanse tijdperk. Ondanks zijn hoge productie leefde Gissing een leven vol armoede, zonder veel succes.

Leven

George Robert Gissing was de oudste uit vijf kinderen van de apotheker Thomas Waller Gissing (1829-1870) en Margaret Bedford (1832-1913). Zijn broer Algernon werd later eveneens schrijver. De jonge George kon gebruikmaken van een grote familiebibliotheek en was fervent lezer. Hij ging naar school in Wakefield, werkte hard maar bleef een eenling. In 1895 publiceerde hij zijn eerste jeugdgedichten en al snel won hij ook prijzen voor zijn poëzie. De dood van zijn vader in in 1870 zou een sterk negatieve invloed hebben op zijn levensvisie.

In 1872 won Gissing een studiebeurs voor Owens Colleg…Lees verder op Wikipedia