Boek
Engels

New Grub Street

George Gissing (auteur), Anthony Quinn (inleider)
Drie schrijvers cirkelen om elkaar heen in de Londense literaire wereld van 1882.
Titel
New Grub Street
Auteur
George Gissing
Inleider
Anthony Quinn 1964-
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2014 | Andere uitgaves
656 p.
ISBN
9780099589228 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman uit 1891 speelt zich af in de Londense literaire wereld vanaf 1882. Binnen een grote groep personages volgen we met name drie schrijvers. Jasper Milvain is een jonge criticus die zonder enige gêne toegeeft dat hij niets anders ambieert dan geld, roem en comfort, maar die dat met zoveel openhartigheid rondbazuint dat hij een merkwaardige charme krijgt. Edwin Reardon daarentegen is een armlastig auteur wiens onvermogen om zijn serieuze literaire ideeën in een leesbaar boek te vertalen zowel hemzelf als zijn vrouw tot wanhoop brengt. Alfred Yule tenslotte is een oude rancuneuze schrijver die zich door alle literaire tijdschriften bespot voelt. Zijn slechte humeur werpt een schaduw over zijn huishouden; wanneer zijn dochter aandacht van Yule's kwelgeest Milvain krijgt, breekt de hel los. Een zeer lange, maar goed geschreven en tot de laatste pagina boeiende roman, psychologisch doorwrocht en met een bijzonder levendig tijdsbeeld. Het vechten om een plek onder de literaire zon i…Lees verder

Over George Gissing

George Robert Gissing (Wakefield, 22 november 1857 – Saint-Jean-Pied-de-Port, 28 december 1903) was een Engels schrijver uit het laat-victoriaanse tijdperk. Het werk van Gissing geeft een beeld van de sociale verhoudingen in het victoriaanse tijdperk. Ondanks zijn hoge productie leefde Gissing een leven vol armoede, zonder veel succes.

Leven

George Robert Gissing was de oudste uit vijf kinderen van de apotheker Thomas Waller Gissing (1829-1870) en Margaret Bedford (1832-1913). Zijn broer Algernon werd later eveneens schrijver. De jonge George kon gebruikmaken van een grote familiebibliotheek en was fervent lezer. Hij ging naar school in Wakefield, werkte hard maar bleef een eenling. In 1895 publiceerde hij zijn eerste jeugdgedichten en al snel won hij ook prijzen voor zijn poëzie. De dood van zijn vader in in 1870 zou een sterk negatieve invloed hebben op zijn levensvisie.

In 1872 won Gissing een studiebeurs voor Owens Colleg…Lees verder op Wikipedia