Een aantal jongelui beleven hun laatste avond voor ze het 'volwassen' leven instappen
Titel
American graffiti / dir. by George Lucas ; written by George Lucas [e.a.]
Regisseur
George Lucas
Acteur
Richard Dreyfuss Ron Howard Paul Le Mat Charles Martin Smith
Taal
Engels
Uitgever
Columbia Tristar Home Video, © 2000 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1973
Speelduur
108 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans Ondertiteling : Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Turks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Deens, Zweeds, Fins, Noors
EAN
8712609747263

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dvd-videoversie met diverse extra's van de Amerikaanse speelfilm uit 1973 onder regie van George Lucas (Starwars). In de hoofdrollen spelen Richard Dreyfuss, Ronny Howard, Harrison Ford en anderen. Het is 1962 en een stel jongelui hebben net hun middelbare school achter de rug. Het is de laatste avond voor zij de 'volwassen' wereld instappen. De film was een groot succes in de bioscopen en werd genomineerd voor vier Oscars (film, regie, scenario, vrouwelijke bijrol). De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Een van die films typerend voor de periode 1970-80 en tevens het vehikel waarmee Lucas zich vestigde als topregisseur van zijn generatie. (...) De film leverde een reeks nieuwe jonge acteurs en actrices (let op! de jonge Harrison Ford in de rol van Falfa).' Drie sterren.

Over George Lucas

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nicolas genin

George Walton Lucas jr. (Modesto (Californië), 14 mei 1944) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en schrijver.

Levensloop

George Lucas is vooral bekend als maker en bedenker van de eerste zes Star Wars-films en van zijn filmmaatschappij Lucasfilm Ltd. Verder bedacht Lucas de films van Indiana Jones die hij samen met zijn vriend Steven Spielberg maakte. Voordat hij Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) maakte, was hij al rijk geworden door het succes van American Graffiti, zijn tweede film als regisseur.

Lucas richtte ook ILM op, dat zich bezighoudt met special effects en computeranimatie.

Ook Pixar (bekend van onder andere The Incredibles, Finding Nemo en Toy Story) was een onderdeel van Lucasfilm, vooraleer Lucas het verkocht. THX was ook lange tijd een onderdeel van Lucasfilm, maar werd ook een onafhankelijk bestaand bedrijf.

George Lucas is ee…Lees verder op Wikipedia