Star Wars. [Episode I], The phantom menace

George Lucas (regisseur), John Williams (componist), Liam Neeson (acteur)
Eerste deel van de tweede Star Wars-trilogie waarin de voorgeschiedenis van de eerste trilogie wordt verteld en de aard van de geheimzinnige Force en de mythologische oorsprong van de Jedi-ridders wordt verklaard.
Titel
Star Wars. [Episode I], The phantom menace
Regisseur
George Lucas
Componist
John Williams 1932- (US I)
Acteur
Liam Neeson Ewan McGregor Natalie Portman Jake Lloyd Ian McDiarmid
Uniforme titel
Star Wars : Episode I : The phantom menace
Taal
Engels
Uitgever
Lucasfilm, © 2020 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
130 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden, Deens, FIns, Noors, Spaans, Zweeds
EAN
8712626095354

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse sf-film (1999) van George Lucas (regie en verhaal) met Ewan McGregor (Trainspotting), Liam Neeson (Schindler’s list) en Natalie Portman (Black swan). Dit eerste deel van de prequel-trilogie gaat over de voorgeschiedenis van de eerste trilogie, de aard van de Force en de oorsprong van de Jedi-ridders. Twee Jedi moeten een gewelddadig handelsdispuut rond de planeet Naboo oplossen. Ze ontmoeten een jonge slaaf die de balans tussen goed en kwaad kan herstellen. Beoordeling IMDb: 6,5. Bart Rietvink (Cinemagazine 16-2-‘03): ‘goede en zwakke punten maar (…) niet echt geslaagd (…) De ziel en schwung van de eerdere films ontbreken hier grotendeels. Er is nauwelijks interessante, prikkelende interactie tussen de personages’ (3 sterren). Fritz de Jong (Filmkrant 6-11-‘10): ‘ondanks fletse personages en een magere plot (…) is deze Star Wars een verbluffende aaneenschakeling van visuele tovertrucs’. Vince Christiaans (De filmrecensent, 19-5-’18): ‘De reacties waren niet mals. De film w…Lees verder

Over George Lucas

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nicolas genin

George Walton Lucas jr. (Modesto (Californië), 14 mei 1944) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en schrijver.

Levensloop

George Lucas is vooral bekend als maker en bedenker van de eerste zes Star Wars-films en van zijn filmmaatschappij Lucasfilm Ltd. Verder bedacht Lucas de films van Indiana Jones die hij samen met zijn vriend Steven Spielberg maakte. Voordat hij Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) maakte, was hij al rijk geworden door het succes van American Graffiti, zijn tweede film als regisseur.

Lucas richtte ook ILM op, dat zich bezighoudt met special effects en computeranimatie.

Ook Pixar (bekend van onder andere The Incredibles, Finding Nemo en Toy Story) was een onderdeel van Lucasfilm, vooraleer Lucas het verkocht. THX was ook lange tijd een onderdeel van Lucasfilm, maar werd ook een onafhankelijk bestaand bedrijf.

George Lucas is ee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties